Če jo pripravite sami, jo lahko popolnoma prilagodite svojemu okusu.
Ni nujno, da je vedno jagodna marmelada. Za sezonsko popestritev lahko poskrbi marmelada iz pečenih jabolk s cimetom in sesekljanimi mandlji. Najboljše pri tem pa je, da jo lahko zelo preprosto pripravite sami. Naj bo za zajtrk na kosu kruha, kot nadev za palačinke ali kot preliv za jogurt – marmelada iz pečenih jabolk se poda k številnim jedem. Odlična je tudi kot darilo. Če jo pripravite sami, jo lahko popolnoma prilagodite svojemu okusu.
To se začne že pri izbiri sorte jabolk. Še posebej sladka bo marmelada iz sort, kot sta Gala ali Cox Orange. Nekoliko milejšega okusa je na primer Braeburn. Kdor želi manj sladko marmelado, naj izbere bolj kisle sorte, kot sta Boskop ali Granny Smith.
Pomembno: Da bo doma pripravljena marmelada iz pečenih jabolk dolgo obstojna, morajo biti kozarci, v katere jo boste vlili, dobro očiščeni in sterilizirani. Najbolje je, da kozarce in pokrove pred uporabo za nekaj minut prekuhate v vodi. Za ta recept potrebujete štiri kozarce za marmelado.
Sestavine za marmelado iz pečenih jabolk
- 800 g jabolk
- 1 limona
- 100 g mandljevih lističev
- 200 ml jabolčnega soka
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 žlička cimeta
- 400 g želirnega sladkorja (2:1)
Postopek priprave
Jabolka operite, odstranite pečke, olupite in narežite na majhne koščke. Iztisnite limonin sok in ga dodajte jabolčnim koščkom. Mandljeve lističe v ponvi brez maščobe popražite do zlato rjave barve in jih postavite na stran. V loncu zavrite jabolčne koščke, jabolčni sok, cimet in vaniljev sladkor ter kuhajte približno deset minut. Dodajte želirni sladkor in kuhajte še približno tri minute. Nato dajte malo marmelade na krožnik in preverite, ali se je zgostila (želirni preizkus).
Ko marmelada doseže želeno gostoto, odstavite lonec z ognja in vmešajte pražene mandlje. Takoj jo napolnite v pripravljene kozarce in dobro zaprite. Kozarce nato obrnite na glavo in pustite, da se ohladijo.
Dodatni recepti za marmelado iz pečenih jabolk
Domača marmelada iz pečenih jabolk je odlična tudi z rozinami, ki jih lahko skuhate skupaj z jabolki ali jih vmešate na koncu. Posebno aromo dobite, če dodate malo marcipana. Priljubljena je tudi različica »s pridihom alkohola« – dodajte žlico ruma ali Calvadosa v že kuhano marmelado. Če je marmelada po kuhanju preveč koščkasta, jo pred vlivanjem v kozarce preprosto spasirajte do želene konsistence.
Marmelada iz pečenih jabolk z malo sladkorja
Številni recepti za marmelade vsebujejo veliko sladkorja, ker se pripravljajo z želirnim sladkorjem. Tega lahko enostavno nadomestite z brezsladkornimi želirnimi sredstvi, kot so chia semena, jabolčni pektin, agar-agar ali rožičeva moka. Toda marmelade z brezsladkornimi želirnimi sredstvi niso tako dolgo obstojne kot marmelade z običajnim želirnim sladkorjem, saj sladkor deluje tudi kot konzervans. Zato jih je treba porabiti hitreje in jih vmes hraniti v hladilniku.
Nasvet: Če imate radi marmelade brez sladkorja, je najbolje kuhati manjše količine.