Za Martino in Sebastijana Kalinška je čokolada strast, užitek in zgodba okusov, v katero sta vložila vso svojo energijo, znanje in prihranke.
V 20 CHOCOLATE sta združila tisto, kar jima veliko pomeni: družino, željo po potovanju in zdravem prehranjevanju. Nastala je zdrava čokolada, ki jo iz le dveh sestavin, redkih sort kakavovih zrn in kokosovega sladkorja, od zrna do tablice izdelujeta edina v Sloveniji.
Skrivnost je v znanju in entuziazmu
Martina in Sebastjan sta skupaj že več kot 20 let, imata tri otroke, z 20 CHOCOLATE pa tudi skupen hobi. Raziskovanje zdravega načina prehranjevanja, ob katerem se ljubitelja sladkega sladicam nista hotela odpovedati, je porodilo poslovno idejo. »Imela sva produkt, ki ga v Sloveniji že dolgo ni nihče izdeloval, v katerega verjameva in je trend v svetu.«
Odločila sta se, da je čas, da v svojo idejo investirata vse do tedaj zbrane prihranke. Sprva sta se učila iz knjig, po znanje pa sta se odpravila tudi v tujino. Šolala sta se pri svetovno znani presni čokolatierki Amy Levin v Londonu, obiskala Academio de cacao na plantaži v Nikaragvi s Clayem Gordonom, gurujem v svetu čokolade, se šolala v Italiji pri enem izmed najbolj perspektivnih čokolatierjev v svetu Marcu Colzaniju, sodelujeta pa tudi s slovenskimi strokovnjaki na področju praženja.
Znanje ves čas izpopolnjujeta, še naprej se udeležujeta sejmov in izobraževanj tako doma kot v tujini. V njuni ponudbi trenutno najdemo štiri aromatične okuse: Nicaragua, Cuba, Ecuador in Santo Domingo.
Uživanje te čokolade zahteva čas
»Večina ljudi niti ne ve, kakšno množico arom vsebujejo različne vrste kakava,« navdušeno razlaga Sebastjan, ki pojasni, da imajo kakovostni kakavi lahko arome od zemeljskih pa do sadnih in oreškastih. Vse te note so že v kakavu, ker njegov okus določajo okolje, v katerem kakav raste, zemlja, podnebje, letni režim, količina vlage in drugi dejavniki.
Iz kakava izhaja tudi ime izdelka 20 CHOCOLATE. Kakav raste 20 stopinj severno in južno od ekvatorja. 0 predstavlja svet in tropski pas, v katerem kakav raste. Kakovostna zrna so že sama po sebi tako aromatična, da jim ni treba ničesar dodajati, pravita zdaj že izkušena čokolatierja.
Izdelava čokolade traja najmanj štiri dni. Vrečo kakavovih zrn, ki prihajajo iz Srednje Amerike, morata najprej prebrati, da izločita poškodovana in dvojna zrna. Kakav nato pri nizki temperaturi skrbno prepražita, zdrobita, presejeta in ločita lupine od črne sredice. Ko je kakav pripravljen, ga zmeljeta in pustita, da v mlinu razvija okus. Glede na vrsto kakava in želeno aromo čokolade nato v primernem trenutku dodata še kokosov sladkor, ki ga sama meljeta in dehidrirata.
Dobljeno pasto fino obdelata s konširanjem, da čokolada dobi potrebno teksturo, in pustita, da do konca razvije želen okus. Čokolado nato v modele nalivata ročno. Ljudje so nad njuno čokolado tako navdušeni, da čeprav delata podnevi in ponoči, komaj dohajata povpraševanje. Spita (pre)malo, a ju za zdaj žene adrenalin.
Ena izmed stvari, ki bi jih rada pokazala ljudem, pa je tudi to, kako uživati čokolado, da bo še okusnejša. "Kultura uživanja te čokolade zahteva čas. Treba je počakati, da se v ustih razvije končni okus. Če čokolado uživaš prehitro, si lahko prikrajšan za marsikateri okus," poudarjata.
Družina in vizija z roko v roki
Na podjetniško pot stopata zagnano in delovno. Kot podjetnik si nabavnik-prodajnik-kadrovnik-pravnik-finančnik-računovodja-tehnolog-delavec-informatik-logistik- .... v eni osebi. Življenjske odločitve sprejemata premišljeno, 20 CHOCOLATE pa je projekt, pri katerem sta unovčila tudi drznost in inovativnost. Pika na i je bila še pridružitev projektu Pop TV Štartaj Slovenija. V uspeh svoje ideje močno verjameta. »Prepričana sva, da imava dovolj znanja za podjetniško pot in sva stara ravno dovolj, da če zavoziva celotno premoženje, ki sva ga ustvarila do tega trenutka, ga bova lahko do takrat, ko ga bodo otroci potrebovali, ponovno privarčevala.«
Družina jima pomeni neprecenljivo vrednoto. Gradita jo na trdnem medsebojnem odnosu. Ko pa so se jima rodili še otroci, sta ugotovila, kaj čutijo ljudje, ki bi za svoje otroke dali življenje. Samostojna podjetniška pot jima je prinesla nova spoznanja tudi v družini. Čez noč sta ugotovila, da si znajo otroci tudi sami že pripraviti kaj za pod zob, pospraviti mizo in sobo ter jim torej ni treba ves čas 'streči'. Čas z njimi jima veliko pomeni, zato je zanju velika prednost, da imata proizvodnjo za ustvarjanje čokolade v za to prilagojenih prostorih v domači kleti. Tako sta lahko blizu svojim trem živahnim otrokom.
20CHOCOLATE je projekt, ki ga zakonca Kalinšek ustvarjata za vse ljubitelje gurmanske čokolade ter svojo družino in njeno prihodnost. Verjameta, da bo pisal zgodovino. »Je kot najin četrti otrok, ki ga želiva pripeljati vsaj do polnoletnosti,« pravita odločena, da jima bo s trdim delom uspelo.
Besedilo: Tadeja Kreč // Fotografije: Arhiv Štartaj Slovenija, Mankica Kranjec
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču