Martina Razinger: Ljudje si zaslužijo občutek varnosti

Martina Razinger: Ljudje si zaslužijo občutek varnosti (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
14. 8. 2016

Učili so jo, da je posel dejavnost, v katero se ne smejo vmešavati čustva. Ona razmišlja drugače.

Pove, da je pri rosnih 25 letih odprla fitnes v Domžalah, zdaj pa svojo aktivno pot kroji v T spot studiu, ki je pravzaprav zgodba dveh Martin. Nje in Martine Vrhovnik. Začetek je bila želja po združevanju energij, po ustvarjanju nečesa drugačnega. Zdaj verjameta, da živita svoje sanje. Že kot majhno dekle je vedela, da spada v plesno dvorano. V plesni šoli Kazina je z željo po plesu začela pot v tovrstnih vodah, vse dokler ji ni najtežje življenjsko obdobje vzelo strasti do gibalnega športa. Tako je od selitve na obrobje mesta po mamini smrti do 18. leta v njej miroval plesni duh, dokler ni z učenjem aerobike ugotovila, da je to prava smer k finančni samostojnosti in samostojnosti sami.

"Spomnim se začetkov slide aerobike, ki ne obstaja več, stepa, iz katerega sem prehajala v različne programe. Pri 25. letih sem v Domžalah z bratom ustanovila svoj prvi fitnes, ki se je raztezal na tisoč kvadratnih metrih. Delala sem od jutra do poznega večera in se iz fizičnega napora pozneje preusmerila v pilates, jogo in ples ob drogu."

PLES OB DROGU

Čeprav ples ob drogu zaradi prizvoka v javnosti ni tako priznan, kot bi moral biti (spada namreč med ene izmed najbolj napornih športov), so njuni tečaji dobro zapolnjeni – Razingerjeva se z njimi srečuje zadnja tri leta in iz izkušenj pove, da je primeren za vse, malce prednosti pa imajo vseeno nekdanje gimnastičarke ali aktivne jogistke.

"K plesu nagovarjamo 'običajne' ženske, stare 35 let in več, kar pove, da ni vse v vrhunski fizični kondiciji. Krepimo jih skozi jogo in pilates. No, glavni poudarek je seveda na glasbi. Ženske rade plešemo in naš vadbeni del tako preplavlja lepa umirjena glasba. Glasba mora biti, ker nas po norem vsakodnevnem ritmu sprosti."

O MASIRANJU ČAKER

"Ženske se rade priklopijo na moj glas in energijo. Čez krožna gibanja v plesu, ki delujejo kot masaža na glavne srčne in ženske spolne čakre, se sprostijo do točke, da mentalno odplavajo drugam. Pravzaprav odplavajo k sebi, ker dejstvo je, da smo najtežji sami s sabo. To pride kot nekakšna aktivna meditacija z gibom in lastnim ritmom s pomočjo glasbe," nam zaupa Martina, ki svoje varovanke nagovarja, naj sledijo svojemu ritmu. Tega ima po njenih besedah vsak človek v sebi – tudi če mislimo, da ga nimamo, ga imamo, pove – kot dihanje, prek katerega se sproščamo. "Med svojo uro se ne želim izpostavljati, dekleta zgolj govorno usmerjam. Da se lažje sprostimo, imamo v dvorani temo, nekaj prižganih svečk in ogledalo, v katerem vidimo svojo senco," razodene plesna učiteljica in izvrstna umetnica ličenja. Dodaja, da se med vadbo ne dotika teles udeležencev: "Pilates delamo s tiho in mirno kontrolo, da je gib čim bolj popolno izveden. Pri tem moramo čutiti globoke mišice, ki služijo kot stabilizatorji. Hrbet je izredno delikaten. Tam se nabira ogromno stresa od sedenja, zato večkrat priporočam, da se ljudje usedejo globoko v počep ali po turško. Da bi tudi jedli včasih tako."

MAJHNE SKUPINE

Ure plesnih vragolij in sproščanja skupaj z Martino Vrhovnik prireja v T spot studiu za različne skupine z maksimalno desetimi člani. Razlog za takšno delo je predvsem njun odnos do sodelujočih: "Velike skupine so finančno sicer bolj dobičkonosne, a sama nisem nikoli gledala na finančni del. Ni pravično do udeležencev, saj nihče ne more popravljati 30 ljudi hkrati, razen če delaš vsako vajo tri minute. Manj nas je, lažje je. To daje ljudem občutek varnosti. Saj ko delaš za ljudi, moraš imeti znanje in občutek – v tem sem že 21 let, čez leta se spreminjaš in znanje podajaš na drugačen način. Ljudje si to zaslužijo."

ŽELI SI PEČI

"Nisem obremenjena s tem, kaj bom pojedla, samo dolgoročno sem spremenila prehrano. Izločila sem mlečne izdelke in industrijske sladice. No, grešimo pa vsi radi," se nasmehne. "Sem mama dveh otrok in v svojem urniku, ki – malo za šalo, malo zares – pravzaprav ne obstaja, si velikokrat želim, da bi pekla. Doma imam sicer veliko kuharskih knjig, ki pa žal samo stojijo na policah," na vprašanje, ali tudi sama kdaj speče kaj sladkega, odgovarja Martina. So pa njene specialitete domači sladoledi v mešalnikih. Smutijev ne mara, prav tako ne ekstravagantnih 'ekojedi.' Morskih alg, na primer. Ima pa rada slovensko hrano, predvsem domače čokoladne sladice.