Martina Zamuda in Polona Lopert: Prevozili več kot 8.000 kilometrov

Martina Zamuda in Polona Lopert: Prevozili več kot 8.000 kilometrov (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lady
6. 10. 2016

FerFud DVE tovornjaček je zaključil svoje kulinarično popotovanje. V njem sta vse od maja potovali mladi FerFud chefinji 2016 Polona Lopert in Martina Zamuda. Prevozili sta 8.304 kilometre, obiskali 64 dogodkov po Sloveniji in pod vodstvom osmih FerFud mentorjev pripravili 25 različnih jedi, na zaključnem dogodku pa predstavili svojo lastno kulinarično mojstrovino.

Njuna pot je imela tudi dobrodelno noto, saj so vse zbrane donacije projekta namenjene pomoči otrokom in mladostnikom pod okriljem projekta Botrstvo v Sloveniji. V štirih mesecih sta zbrali 8.622,38 evra.

FerFud chefinji

Martina Zamuda in Polona Lopert sta kot zmagovalki razpisa od maja do septembra prevzeli tovornjaček FerFud DVE, prejeli šolanje na Akademiji Jezeršek, mesečno plačilo in nagrado v višini 10.000 evrov. Za njima je izjemna življenjska izkušnja: "Film Chef naju je že kot srednješolki navdihnil, da bi nekoč prodajali hrano iz tovornjačka po Sloveniji. Sanje so se nama nepričakovano uresničile in FerFud DVE nama je prinesel številne nove izkušnje in znanja na področju street fooda ter kulinarike nasploh."

Dekletoma so ves čas ob strani stali njuni mentorji, priznani slovenski chefi: Luka Jezeršek, Janez Bratovž, Gregor Jurkovič, Gregor Vračko, Vesna Čarman, Ksenija K. Mahorčič, Tanja Pintarič in Uroš Štefelin. Pod njihovim mentorstvom sta pripravili 25 različnih jedi, med njimi tudi čikenpalčke, kokorulo, fižolagerje, langaš, komotškampe. "Dekleti sta izjemno simpatični in pridni, videlo se je, da sta željni znanja. Jedi so bile odlično pripravljene, ulični kulinariki primerne, najpomembnejše pa je, da so bili z njimi zadovoljni gostje," je ob zaključku dejal Janez Bratovž.

Najokusnejši grižljaj

Po prevoženih 8.304 kilometrih in 64 obiskanih dogodkih sta Martina in Polona svoje popotovanje zaključili v Ljubljani na Pogačarjevem trgu na Velikem finalu, kjer sta se z mentorji pomerili za prestižni naziv Naj FerFud DVE grižljaj. Naziv je pripadel jedi Holandki, ki je nastala z navdihom FerFud DVE chefinj Martine in Polone. Zmagovalca je izbrala strokovna žirija pod vodstvom kulinaričnega kritika Uroša Mencingerja: "Zmagala je njuna energija, dobra volja, prizadevanje ter trud, ki sta ga vložili v celoten projekt. Slednji je prav zaradi tega tudi izjemno uspel in z užitkom smo okušali njune fer grižljaje."

Za dober namen

FerFud DVE tovornjaček je na svoji štirimesečni poti ves čas zbiral tudi donacije, namenjene projektu Botrstvo v Sloveniji.

Obiskovalci so jedi lahko plačali z objavo na Facebooku ali Twit-terju oziroma po minimalni ceni, ki je bila enaka prodajni vrednosti sestavin v Hoferjevih poslovalnicah. Fer ceni so lahko dodali poljuben znesek in s tem prispevali v dobrodelne namene. Zbrali so 8.622,38 evra, znesku pa bodo prištete še donacije z Velikega finala FerFud DVE.

"Izjemno smo ponosni na dosežke letošnjega Ferfud DVE projekta. Prinesel je precej novosti, ki so ga naredile posebnega. V ospredju ostaja podpora projektu Botrstvo, zbrana donacija bo namenjena pomoči otrokom in mladostnikom, predvsem za razvoj njihovih športnih in umetniških talentov. Ne smemo pa spregledati dejstva, da je projekt preko javnega natečaja ponudil možnost prav vsakemu Slovencu, da uresniči svoje ideje, sanje, pridobi kulinarična znanja in se poda na nepozabno izkušnjo ob podpori vseh sodelujočih. Polona in Martina sta svojo nalogo opravili več kot odlično. In vse to s Hoferjevimi kakovostnimi sestavinami, kar so potrdili številni odlični odzivi ter tudi najvišja možna ocena 5,0 na portalu TripAdvisor," je ob zaključku projekta dejala Lejla Helbl, vodja komunikacij in odgovornega vodenja pri podjetju Hofer.

Tekst: A. K.

Priporočamo