Posebno pozornost so namenili tudi morebitnim škodljivim snovem, kot so ostanki razkužil in mineralna olja.
Maslo je za mnoge nepogrešljivo živilo – bodisi na kruhu, v pecivu, v kolačih ali pri kuhanju. Najnovejše testiranje, ki ga je izvedla organizacija Stiftung Warentest, pa je pritegnilo pozornost javnosti, ker so prav nekatere zelo znane in pogosto kupljene znamke dosegle slabše rezultate, kot bi pričakovali, in so bile označene kot ne priporočljive.
Strokovnjaki Stiftung Warentesta so analizirali več vrst masla po številnih merilih, med drugim po videzu, teksturi, vonju, okusu, občutku v ustih, mazljivosti, mikrobiološki kakovosti in embalaži. Posebno pozornost so namenili tudi morebitnim škodljivim snovem, kot so ostanki razkužil in mineralna olja.
Najslabše ocenjena masla
Dva izdelka sta posebej negativno izstopala. Sladkosmetansko maslo znamke Alnatura je dobilo le oceno »zadovoljivo«, pri čemer so preizkuševalci opazili izcejanje olja in star, neprijeten okus. Še slabše se je odrezalo rahlo zakisano irsko maslo Dairygold, ki je bilo ocenjeno kot »zadostno«. Pri njem so zaznali sirast-žarkast vonj in okus, mikrobiološke nepravilnosti ter povišan delež nasičenih mineralnih oljnih ogljikovodikov.
Kako pravilno shranjevati maslo?
Strokovnjaki opozarjajo, da masla ni priporočljivo shranjevati v papirnati embalaži v hladilniku, saj zlahka vpija tuje vonjave. Namesto tega svetujejo shranjevanje v dobro zaprtih posodah iz porcelana, stekla ali plastike. Znaki žarkosti so temno rumena barva in kiselkast vonj. Čeprav maslo v hladilniku lahko zdrži nekaj tednov, tveganje za kvarjenje vseeno obstaja. Presežek masla lahko zamrznete v manjših porcijah, da podaljšate obstojnost, čeprav se lahko pri tem okus nekoliko poslabša.
Druga možnost je priprava domačega masla s tako imenovano metodo stresanja, pri kateri smetano s 30 odstotki mlečne maščobe stresate v kozarcu, dokler se maslo in tekočina ne ločita.
To so zmagovalci testa
Stiftung Warentest je jasno izpostavil tudi izdelke, ki so se izkazali za najboljše. Med rahlo zakisanimi masli vodita Berchtesgadener Land (2,54 evra za 250 g) in Weihenstephan (2,59 evra). Za najboljše sladkosmetansko maslo je bilo razglašeno Lidl Milbona Bio (2,59 evra). Pri maslih iz kisle smetane sta najboljši oceni prejela Schwarzwaldmilch (2,69 evra) in Hemme Milch (2,59 evra za 200 g). Kot ugodna izbira je bil izpostavljen Pennyjev rahlo zakisan maslo po ceni 1,39 evra.
Preberite še: Sveče: Ko boste to prebrali, jih ne boste več želeli imeti doma