Materin glas najboljši požarni alarm za otroke

Materin glas najboljši požarni alarm za otroke (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
25. 10. 2018

Posnetek materinega glasu, ki bi ga dodali zvoku požarnega oz. dimnega alarma, bi lahko reševal življenja, ugotavljajo ameriški znanstveniki. Študija, ki so jo objavili v strokovni reviji Pediatrics, je namreč pokazala, da so na tak način spremenjeni javljalniki dima učinkovitejši pri bujenju otrok od običajnih.

Tovrstni alarmi bi lahko priskrbeli ključne sekunde, ko gre za beg iz gorečih poslopij, je navedla ekipa raziskovalcev iz Vsenacionalne otroške bolnišnice v Ohiu, ki je ena največjih pediatričnih bolnišnic in raziskovalnih centrov v ZDA. Kot so pojasnili, so otroci "izjemno odporni", ko gre za bujenje z zvoki, saj imajo globlji in daljši spanec od odraslih, povzema britanski BBC.

V študiji so primerjali tradicionalne javljalnike dima z visokimi zvoki in javljalnike, katerih podlaga je bil človeški glas. V njej je sodelovalo 176 otrok, javljalnike pa so opremili z glasovi mater, ki otrokom pravijo, naj se zbudijo. Le polovica otrok se je zbudila ob piskajoče donečih običajnih dimnih alarmih, kar devetina pa ob alarmih s posnetimi glasovi.

Študijo so izvajali v spalnih laboratoriji, alarme pa so predvajali, ko so bili otroci v najgloblji fazi spanja. "Dejstvo, da smo odkrili dimni alarm, ki skrajšuje čas, ki ga otroci med petim in 12. letom starosti potrebujejo, da se zbudijo in zapustijo svojo sobo, bi lahko reševalo življenja," je ugotovitve študije komentiral eden od raziskovalcev, doktor Mark Splaingard.

Raziskovalci nameravajo sedaj preizkusiti, ali bi bil dober vsakršen glas ali je treba uporabiti materinega. Ugotoviti želijo tudi, kakšen vpliv bi takšni alarmi imeli na bujenje odraslih.

Gasilci so izsledke študije pozdravili, a poudarili, da družinam ni treba skrbeti glede alarmov, ki jih imajo sedaj nameščene v svojih domovih. "Vemo, da dimni alarmi rešujejo življenja in zato ljudi pozivamo, da jih namestijo," je za BBC poudaril Rick Hylton z britanskega sveta gasilskih načelnikov.