Znanstveniki so odkrili, kako prepoznati ponarejen med, ne da bi odprli kozarec

19. 9. 2024
Deli
Znanstveniki so odkrili, kako prepoznati ponarejen med, ne da bi odprli kozarec (foto: Profimedia)
Profimedia

Ponaredkov je na trgu kar veliko.

Glede na vrsto rastlin, iz katerih je pridobljen, med delimo na monoflorni in poliflorni med. Večinoma je tekoč, včasih lahko kristalizira, barve so različne, a vseeno obstaja nekaj napotkov, ki vam bodo pomagali ločiti pravi med od ponaredka. Ponarejene izdelke je zelo težko odkriti, saj se lastnosti medu razlikujejo glede na vir nektarja, sezono obiranja in geografske razlike.

Prizadevanja za boj proti ponarejenim izdelkom se povečujejo. Znanstveniki z univerze Cranfield v Veliki Britaniji so uspešno preizkusili nove metode za ugotavljanje pristnosti medu in tako odprli pot hitremu in natančnemu testiranju, poroča Agroklub. Med se pogosto ponareja z dodajanjem poceni sladkornih sirupov. Kot navajajo, je poročilo Evropske komisije iz leta 2023 pokazalo, da je 46 odstotkov od 147 testiranih vzorcev verjetno mešanih s poceni rastlinskimi sirupi.

Preberite še: Zaradi nje je drastično spremenil svoje življenje: Kdo je ženska, ki je bila z Boro Čorbo do smrti?

Zelo je težko odkriti lažne izdelke, saj se značilnosti medu razlikujejo zaradi vira nektarja, sezone obiranja in geografskih razlik. Metode avtentičnosti, pojasnjujejo, so drage in dolgotrajne. Zato obstaja vse večja potreba po zanesljivem testiranju in uvajanju novih pravil za boj proti prevaram, poroča N1 Zagreb.

Raziskovalni projekt, ki ga je vodila dr. Marija Anastasijadi z Univerze Kranfild, v sodelovanju z Agencijo za standarde hrane in Svetom za znanost in tehnologijo, je uporabil specializirano tehniko svetlobne analize za odkrivanje lažnega medu brez odpiranja kozarca. Vzorce medu iz Združenega kraljestva, obogatene s sirupi iz riža in sladkorne pese, so testirali s tehniko neinvazivne Ramanove spektroskopije.

Prvič razvita za farmacevtsko in varnostno diagnostiko, se je izkazala za zelo natančno pri odkrivanju sladkornih sirupov v tej hrani. Znanstveniki so kombinirali RZS z strojnim delom, da bi uspešno identificirali sladkorne sirupe iz različnih rastlinskih virov. "Med je drag in iskan – in lahko je tarča prevarantov, zaradi česar pravi proizvajalci izgubijo dobiček, podkopava se zaupanje potrošnikov. Ta metoda je učinkovita in hitro sredstvo za identifikacijo sumljivih vzorcev, kar pomaga industriji zaščititi potrošnike in preveriti verige oskrbe," je pojasnila dr. Anastasijadi.

Napovedujemo: Prihaja priljubljena 7. Cosmo konferenca z naslovom: "(Za)štekaj svoje telo"

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković