Med novimi člani ameriške filmske akademije polovica žensk, med vabljenimi tudi Lady Gaga!

Med novimi člani ameriške filmske akademije polovica žensk, med vabljenimi tudi Lady Gaga! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
3. 7. 2019

Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti, ki podeljuje nagrade oskar, je v ponedeljek k članstvu pozvala 842 novih kandidatov iz 59 držav, med katerimi je polovica žensk, 29 odstotkov izbrancev pa ni belopoltih. Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, so med vabljenimi tudi Claire Foy, Elisabeth Moss in Lady Gaga.

Akademija filmskih umetnosti in znanosti vsako leto pošlje vabila novim potencialnim članom, tudi z letošnjim naborom pa je skušala odgovoriti na kritike izpred let, da so člani akademije pretežno belopolti moški, kar naj bi se nato odražalo tudi v podeljevanju oskarjev. V duhu prizadevanj, da bo akademija do leta 2020 v svojih vrstah okrepila predstavnike drugih ras in vanje uvrstila več žensk, je letos med novimi vabljenimi člani prvič v zgodovini kar 50 odstotkov žensk.

Kot piše AFP, je več žensk med vabljenimi v režiserski kategoriji, ženske pa prevladujejo tudi med pisci in producenti. Po novih izračunih bo akademija, v kateri bo kmalu okoli 9000 članov, štela skorajda tretjino žensk, medtem ko je število članic še leta 2015 znašalo zgolj 25-odstotkov.

Prav tako se viša članstvo predstavnikov drugih ras. Letos je akademija v svoje vrste povabila 29 odstotkov nebelih ustvarjalcev. Kot kaže statistika, bo po novem med vsemi člani akademije 16 odstotkov ustvarjalcev drugih ras, kar je dvakrat več kot leta 2015, ko jih je bilo osem odstotkov. Med novimi vabljenimi člani so denimo režiser kitajsko-tajvanskih korenin Jon Chu, mehiška igralka Marina de Tavira ter temnopolta igralca Sterling K. Brown in Letitia Wright, ki sta zaigrala v Črnem panterju.

Vabljeni člani predstavljajo tudi različne generacije ustvarjalcev. Med mlajšimi je 23-letni britanski igralec Tom Holland, ki je zaigral v Spider-Manu, med starejšimi pa legendarni 88-letni francoski igralec Jean-Louis Trintignant. Nekaj vabljenih prihaja iz sveta glasbe. Med njimi sta pevki Adele in Annie Lennox ter producent Mark Ronson, ki so v minulih letih s svojimi skladbami zaznamovali svet filma.

Zanimivo je tudi, da novi člani akademije prihajajo iz 59 držav. Novinar in pisec Mark Harris je na Twitterju objavil opazko, da Akademija filmskih umetnosti in znanosti postaja vse manj ameriška.

Priporočamo