Med Slovenci sta najbolj priljubljena pop in rock glasba

Med Slovenci sta najbolj priljubljena pop in rock glasba (foto: shutterstock) shutterstock
19. 2. 2015

Med Slovenci je trenutno najbolj priljubljena zvrst glasbe rock. Na prvo mesto ga postavlja slaba tretjina ljubiteljev glasbe. Takoj za njim sledi pop, na katerega prisega 23 odstotkov poslušalcev.

Kot ugotavljajo v GfK Slovenija, sta pop in rock glasba všeč dvema tretjinama Slovencev, starih med 15 in 60 let. Tretjini sta všeč balkanska in slovenska narodno zabavna glasba, več kot petina poslušalcev pa kot všečne navaja tudi latino glasbo, klasično/opero, country/folk, jazz/blues, ambientalno, elektronsko in reggae glasbo. Nekoliko manj priljubljeni so rap/hip hop/R&B (17 odstotkov), metal (15 odstotkov), punk (10 odstotkov) in indie glasba (8 odstotkov).

V povprečju Slovenci tako prisegamo kar na štiri do pet različnih zvrsti glasbe, manj kot desetini pa je všeč zgolj ena zvrst.

Rock glasbi so še posebej naklonjene osebe med 30 in 49 let, z visoko ali univerzitetno izobrazbo, manj pa je priljubljen predvsem med starejšimi, medtem ko je pop bolj zanimiv za ženske med 40 in 49 let, z visoko ali univerzitetno izobrazbo.

Latino in pop za ženske, metal in punk za moške

GfK Slovenija v svoji raziskavi razkriva, da so moški v primerjavi z ženskami precej bolj naklonjeni metalu, punku, rapu in jazz glasbi, ženske pa se raje odločajo za pop in latino glasbo.

Glasbeni okusi pa se precej razlikujejo tudi po starostnih skupinah.

Tako so mlajši precej bolj naklonjeni punku, elektronski, indie in rap glasbi, osebe med 30 in 39 let metalu in reggae glasbi, starejši pa imajo raje country, jazz, klasično in narodno zabavno glasbo.

O raziskavi:

  • Raziskavo so izvedli v GfK Slovenija, in sicer s pomočjo spletnega panela AskGfK. Vključenih je bilo 821 oseb, ki predstavljajo reprezentativen vzorec slovenske populacije v starosti od 15 do 60 let. Struktura vzorca je reprezentativna glede na spol, starost in regijo.

Priporočamo