Medenka - priročna rešitev za zdravo sladilo, ki je postala priljubljena sladica!

Medenka - priročna rešitev za zdravo sladilo, ki je postala priljubljena sladica! (foto: Štartaj Slovenija Press) Štartaj Slovenija Press
26. 11. 2017

Damjan Veber, Aljaž Tršar in Miha Jedlovčnik so fantje, ki jih zaradi njihove inovativne poslovne ideje te dni spoznava vsa Slovenija. S svojo zdravo sladico Medenka se jim je med drugim uspelo uvrstiti med letošnjo osmerico v projektu Štartaj Slovenija.

Do svoje ideje so prišli po srečnem naključju.

Tistega lepega dne so s prijatelji sedeli v prijateljičini kavarni in pili čaj. Potem pa se je ob slajenju svoje skodelice čaja lastnica kavarne Pija nerodno popackala z medom. Beseda je dala besedo in kar na mestu samem so se domislili precej bolj priročnega pakiranja medu v slamico, ki jo je za dani eksperiment posodil tisti, ki je takrat ravno pil svojo limonado.

skodelica čaja

Da bi ta, na videz preprosta rešitev lahko nekoč postala tudi poslovna ideja, jim je postalo jasno šele, ko so nekoliko raziskali trg in ugotovili, da nekaj podobnega sicer že obstaja onkraj velike luže, a da je njihova izvedba precej bolj okorna in nepraktična. Za razliko od njih je podjetna trojica slamico zvarila zgolj na enem koncu, medtem ko jo je na drugem zaprla zgolj z nalepko, ki bi jo uporabnik ob odprtju enostavno razprl brez nepotrebnega rezanja z nočem ali striženja s škarjicami.

Zgodi se priljubljena slaščica!

V Pijini kavarni je med v slamici kmalu postal mini hit, kmalu pa se je izkazalo, da imajo Medenke, kot so jih poimenovali, nadvse radi tudi otroci, ki so zdravo sladilo vzeli za svojo kot nekakšno sladico. Ker se je podobno dogajalo tudi pri drugih gostincih, ki so bili novost pripravljeni ponuditi svojim gostom, so fantje prvič pomislili tudi na to, da bi Medenko morda pričeli razvijati še v to smer: "Med je v tej obliki tako postal sladkarija, saj za njegovo uživanje ne potrebuješ pripomočka, kot sta nož ali žlica. Medenko lahko daš tudi enostavno v žep ali torbo, z dodanim sadjem pa uporabniku pričaraš sladko izkušnjo, ki se po okusu lahko primerja s katero koli konvencionalno sladkarijo."

jagodeDa pa bi bila ponudba Medenkov še nekoliko bolj pestra, so raziskali možnosti dodajanja arom. Ugotovili so, da je večina arom na trgu umetnih, prav tako pa so umetna tudi barvila. Da bi zdrav slovenski med v času, ko si vsi želimo več naravnega in zdravega, skazili s takšnimi dodatki, zagotovo ni mogel biti njihov cilj.

Sladkarija iz medu in sadja!

"Od strokovnjaka na področju prehrane smo dobili namig o liofiliziranem sadju. Naročili smo vzorce in jih vmešali v cvetlični med. Prvo sadje, ki smo ga vmešali v med, so bile jagoda, malina in borovnica, mešanica cvetličnega medu in sadja pa se je izkazala za popoln uspeh. Nastala je povsem naravna sladkarija iz dveh povsem naravnih sestavin, čemur se strokovno reče tudi 'clean label' izdelek - to pomeni izdelek, ki ima malo sestavin, tudi te pa so splošno znane."

MedenkaSledilo je obdobje testiranja okusov. Okuse so seveda najprej poskusili domači in bili takoj navdušeni, takoj zatem pa se je vzorec testirancev, med katerimi je bila večina otrok, vztrajno širil. Na veliko veselje idejnega vodje produkta so otroci hitro razumeli, kako se izdelek odpre, in to tudi zlahka storili sami, starši pa so jim vsi v en glas hiteli zatrjevati, da je takšna zdrava sladica gotovo tista, ki se je v prihodnje ne bi branili kupiti za svojo mladež.

Vse bolj prepričani, da imajo zdaj v rokah pravo zadevo, so šli še korak dlje.

"V nakupovalnih centrih smo celo rezervirali stojnico, kjer smo testirali, kateri okusi so ljudem najbolj zanimivi. Izkazalo se je, da otroci največkrat izberejo jagodo in pomarančo, odrasli pa cimet in cvetlični med. Peti okus, ki so ga ljudje prav tako navdušeno sprejeli, še pripravljamo na to, da ga pošljemo na trgovske police."

Medenka

Da bi se o vsem skupaj tudi sami prepričali, smo vzorčke, ki so že v prodaji, preizkusili še sami.

Preizkusili smo Medenko!

In lahko rečemo, da je bil 9-letnik, ki je bil več kot voljen postati poskusni zajček v našem zadnjem testiranju produktov letošnjega Štartaj Slovenija, nad novostjo več kot navdušen.

Najprej ga je navdušila že njegova oblika, saj se je z Medenki različnih okusov moč sabljati skoraj tako, kot se s pomočjo Sile in laserskih mečev borijo Jediji v filmih Vojna zvezd. Kmalu zatem ga je seveda premagala tudi radovednost. Informacija o tem, da se v barvastih paličicah skriva nekaj sladkega, je bilo namreč dovolj, da se je kar takoj lotil prvega. In nato drugega, pa tretjega in nazadnje še četrtega.

Odpiranje mu prav zares ni delalo večjih težav, preveč sladkega naenkrat pa sta na koncu rešili prav tako radovedni mamica in babica, ki sta poskus budno nadzirali. Obe sta si ostanek medu iz slamice iztisnili vsaka v svoj čaj in nato družno ugotavljali, da gre prav zares za nadvse priročno pogruntavščino.

Tudi vas vabimo k preizkušanju!

MEDENKA je nastala z združitvijo inovativnosti in slovenske tradicije. Tradicijo predstavlja slovenski med, inovativnost pa praktična embalaža in dodano sadje, obdelano s postopkom liofilizacije, ki ohrani 97 % vitaminov. Ena Medenka na dan zadostuje priporočeni dnevni količini medu.

interspar

Priporočamo