Mednarodna uspešnica Roselle Postorino o Hitlerjevih pokuševalkah v volčjem brlogu

Mednarodna uspešnica Roselle Postorino o Hitlerjevih pokuševalkah v volčjem brlogu (foto: profimedia) profimedia
21. 4. 2019

»Zvečer, ko sem se vrnila v hišo Sauerjevih, me je vonj po beluših, ki je vel iz mojega urina, spomnil na Elfriede. Verjetno je tudi ona med sedenjem na školjki vonjala isto. In tudi Hitler v svojem bunkerju v Wolfsschanze. Tisti večer je imel Hitlerjev urin vonj enak mojemu.«

Pri založbi Hiša knjig je 4. aprila izšel prevod izjemnega romana Hitlerjeve pokuševalke, ki ga je po resničnih dogodkih spisala mednarodno priznana in nagrajena italijanska pisateljica in urednica Roselle Postorino. Hitlerjeve pokuševalke je tudi avtoričin prvi roman preveden v angleščino. Knjiga je v Italiji postala takojšnja uspešnica in med drugimi osvojila tudi prestižno literarno nagrado Premio Campiello, eno od najpomembnejših italijanskih nagrad. Pravice za knjigo so bile do danes prodane že v 22 držav.

V volčjem brlogu

Zgodba temelji na presunljivi resnični zgodbi Margot Wölk, ki se je desetletja kasneje pri svojih 95-letih odločila, da prekine tišino in svetu pove, kaj je doživljala kot resnična Hitlerjeva pokuševalka.

Dan, ko je med belimi stenami menze to postala, Rosella Postorino v romanu zajame z naslednjimi besedami …

»Bila je jesen leta 1943, stara sem bila šestindvajset let. Po petdeseturnem potovanju in sedemsto kilometrih sem iz Berlina prispela v Vzhodno Prusijo, v Gregorjev rojstni kraj, kjer a Gregorja ni bilo. Da bi pobegnila stran od vojne, sem se pred tednom dni preselila v Gross-Partsch. Dan prej so potrkali na vrata Gregorjevih staršev, brez kakšne koli najave, in rekli, da iščejo Roso Sauer. Nisem jih slišala, ker sem bila na dvorišču za hišo. Nisem slišala niti ropota kamiona, ki je parkiral pred hišo, opazila pa sem kokoši, ki so hitele proti kokošnjaku ter se v naglici spotikale ena ob drugo.«

Margot, ki ji Rosella v knjigi nadane ime Rosa, je nekaj trenutkov kasneje soočena z dvema črnima sencama, ki jo pozdravita z ’Heil Hitler!’ in visoko dvignjenima desnicama.

To je bil obisk, ki je za vedno spremenil njeno življenje, pri čemer Rose v resnici ni imela praktično nobene izbire. Bila je namreč ’izbrana’. Da bi skupaj z drugimi ’izbrankama’ poizkušala hrano, ki jo bo kasneje jedel paranoični Führer, ki se je bal, da bi ga sovražne tajne službe ne zastrupile.

»Ena za drugo smo vstopile. P0 dolgih urah čakanja stoje na hodniku smo se želel usesti. Soba je bila velika, stene bele, puste, na sredini pa je stala dolga lesena miza, ki so jo že pogrnili za nas. S kretnjo so nam nakazali, naj se usedemo. Usedla sem se in ostala v isti drži, z rokami, prekrižanimi na trebuhu. Pred menoj je bil bel keramični krožnik. Lačna sem bila. Druge ženske so se skorajda neslišno razporedile in posedle. Bilo nas je deset. Nekatere so sedele pokončno in vzravnano, z lasmi, tesno spetimi v čop. Druge so pogledovale naokoli. Dekle pred menoj si je grizlo obnohtno kožico. Njena lica so bila mehka, močno pordela, videlo se je, da je lačna,« so prve vrstice romana Roselle Postorino in hkrati uvod v prvo obedovanje pod nadzorom strogih SS-ovcev.

»Stročji fižol je bil zabeljen z raztopljenim maslom, ki ga nisem okusila vse od svojega poročnega dne. Vonj pečenih paprik mi je ščegetal nozdrvi, moj krožnik je pokal po šivih, a sem ga lahko le nemo opazovala. Krožnik dekleta nasproti mene je bil poln riža in graha. ’Jejte,’ se je zaslišalo iz drugega kot sobe; zvenelo je nekje med vabilom in ukazom. Odprta usta, pospešeno dihanje. Oklevale smo. Nihče nam ni zaželel dober tek ...«

hrana

Roman Hitlerjeve pokuševalke je izjemno napeto branje, ki bo bralcem prek vživljanja v edinstveno situacijo, s katero so bile soočene ženske, dal veliko misliti. Tako Rose kot ostale ’izbranke’ si svojega ’poslanstva’ namreč niso same izbrale, so bile poleg neprestane grožnje s smrtjo (nobena od njih namreč ni mogla vedeti, ali je to morda njen zadnji obrok v življenju) soočene tudi z vprašanji, kakšna je njihova vloga v širšem kontekstu stvari.

Odlično branje!

Hitlerjeve pokuševalke - Rosella Postorino

Hitlerjeve pokuševalkeStarši 26-letne Rose Sauer so umrli in njen mož se bori na ruski fronti. Odloči se zapustiti Berlin in odide k tastom na podeželje, da bi tam našla zatočišče miru. Toda ko nekega jutra na vrata potrkajo SS-ovci in jo vpokličejo kot eno izmed Hitlerjevih pokuševalk, mora trikrat na dan skupaj s še devet dekleti v njegovo tajno poveljstvo, Volčji brlog, pokušati obroke, preden jih postrežejo njemu. Volku. 

Po letih lakote se pred »izbranimi« ženskami na mizi vrstijo slastne jedi, pa vendar jedo s strahom. Kot poskusni zajci. Pod budnim očesom stražnikov. Prisiljene jesti hrano, ki bi jih lahko ubila, se pokuševalke začnejo deliti na Obsedence, ki so zveste Hitlerju, in ženske kot Rosa, ki vztrajajo, da niso nacistke, četudi morajo vsak dan zanj tvegati lastna življenja. Ko se stopnjujejo skrivnosti in zamere, to nenavadno sestrstvo doseže dramatičen vrh, ko vsi začnejo spraševati, ali niso na napačni strani zgodovine.

Knjigo, ki so jo (tako kot lani Tetovatorja iz Auschwitza) izdali pri založbi Hiša knjig, boste našli tudi v spletni knjigarni Galarna.

  • »Ta knjiga, ki spregovori o ljubezni, lakoti, preživetju in obžalovanju, se vam bo usedla globoko v srce.« - Marie Claire

hitlerjeve pokuševalke