Mehčalec za perilo kot čistilo: 6 načinov za preprosto uporabo v vsakdanu

Mehčalec za perilo kot čistilo: 6 načinov za preprosto uporabo v vsakdanu (foto: Profimedia) Profimedia
28. 4. 2021

Naj se sliši še tako nenavadno, je kljub temu res. Mehčalec za perilo je uporaben tudi za druge namene.

Lahko vam pomaga osvežiti zavese in zmehčati novo preprogo, pa tudi pri drugih stvareh, ki jih navajamo v nadaljevanju.

1. Posodi bo vrnil sijaj

Saj veste, ko se vam jed prime na ponev in se malce osmodi, je ponev skorajda nemogoče očistiti brez kemikalij. A to ni potrebno. Ponev namočite v toplo vodo, v katero ste pred tem vmešali eno žlico mehčalca za perilo. Čez noč jo pustite v vodi, zjutraj jo boste zlahka očistili.

2. Leseno pohištvo bo hvaležno

Ameriška blogerka Lynsey Crombie priporoča, da leseno pohištvo obrišete z mehčalcem. Tako boste nežno odstranili umazanijo, ne da bi pri tem poškodovali površino pohištva, saj mehčalec ne vsebuje nevarnih kemikalij. Poleg tega pa bo soba dišala po svežem.

3. Brez težav odstranite nalepke

Lepilo, s pomočjo katerega se nalepke nalepijo na steklo ali druge površine, je precej močno in se ga ne znebimo tako zlahka. Naredite mešanico vroče vode in mehčalca v razmerju pol-pol. Z njo boste lahko odstranili nalepke s steklenih površin.

4. Odstrani vodne madeže v kopalnici

Pri odstranjevanju belih madežev v kopalnici zgolj voda ne bo dovolj. Za odstranjevanje takih madežev običajno potrebujete kemikalije. A tudi mehčalec je dober za odstranjevanje takih madežev. V pol kozarca tople vode dodajte eno žlico mehčalca in poškropite po površini z madeži. Obrišite z gobico in pustite, da se suši. Madeži bi morali izginiti.

5. Namesto osvežilca zraka

Če so vam tovrstni osvežilci pri srcu, a nočete zapraviti preveč denarja zanje, lahko naredite svojega. V steklenko s sprejem vlijte malce mehčalca, toplo vodo in pol žlice sode bikarbone. S takim sprejem lahko poškropite zavese, posteljnino in tapecirano pohištvo.

6. Zmehčajte novo preprogo

Preproge so narejene iz takih tkanin kot oblačila, zato je uporaba mehčalca dobra zamisel. V steklenico s sprejem vlijte mešanico vroče vode in mehčalca - ena žlica mehčalca na 3,5 l vode. Poškropite preprogo, pustite, da stoji nekaj minut, potem pa ga očistite s parnim čistilcem. Če imate majhne otroke ali hišne ljubljenčke, je zelo pomembno, da dobro očistite preprogo.

Povzeto po The Bright Side

Priporočamo