Mehiška domorodka do zmage na ultramaratonu v doma narejenih sandalih

23. 5. 2017 | Vir: STA
Deli
Mehiška domorodka do zmage na ultramaratonu v doma narejenih sandalih (foto: profimedia)
profimedia

Pripadnica domorodne skupnosti Tarahumara v Mehiki, 22-letna Maria Lorena Ramirez je zmagala na 50-kilometrskem ultramaratonu in to kar v sandalih. Na teku v Puebli v osrednji Mehiki je premagala 500 drugih tekačic iz 12 držav, a za razliko od njih brez tekaške opreme.

Tek je bil sicer že 29. aprila, a je zgodba javnost dosegla šele zdaj, poroča britanski BBC. Ramirezova je nosila še krilo in šal, pravi pa, da ni nikoli profesionalno trenirala. 50 kilometrov je zmogla v sedmih urah in treh minutah, za nagrado pa prejela 6000 pesov oziroma 291 evrov.

Ramirezova, ki zaradi paše dnevno prehodi od 10 do 15 kilometrov, se je na teku izkazala že lani, ko je bila druga na 100-kilometrskem ultramaratonu v Chihuahui.

Pripadniki skupnosti Tarahumara so znani kot odlični tekači, o njih je v knjigi Rojeni za tek pisal tudi ultramaratonec Christopher McDougall.

Ugotovil je, da tekači iz Tarahumare pretečejo veliko kilometrov zaradi obiskovanja vasi, lova in trgovanja. Ponavadi tečejo v skupinah in se na ta način podpirajo, tek pa razumejo kot umetnost. Zaužijejo tudi veliko koruznega piva, ki je bogat z ogljikovimi hidrati in se s tem hidrirajo, tečejo pa v doma narejenih sandalih ali kar bosi.