Naturopatska kolumna Erike Brajnik: Menedžment telesa

Erika Brajnik (foto: Oa) Oa
Vir: Jana
4. 7. 2019

Kako naše telo upravljati? Kako ga upravljati, da bo delalo samo tisto, kar si želimo? Da bomo spali dovolj, da bomo odvajali pravilno, da se ne bomo potili, ko si tega ne želimo, da ne bomo zardeli, da ne bomo nervozni, jezni, da ne bomo zboleli, čutili bolečine itd.?

V porastu so tako imenovane 'noncommunicable diseases' - nenalezljive bolezni. Tipični primeri so diabetes tipa 2, hipertenzija itd. Ali lahko mi preprečimo diabetes ali hipertenzijo? Se lahko pozdravimo?

Absolutno da, in sicer s pomočjo hrane. Hrana je najmočnejše zdravilo, kar jih človek pozna. S hrano dajemo svojemu telesu navodila, kako naj deluje, in to večkrat na dan. Navodila morajo biti pravilna in jasna! Pomislimo na avtomobil, ko imamo dizel, natočimo pa bencin. S tem smo dali napačno navodilo. Z avtom se bomo zapeljali nekaj metrov in potem bo konec!

Tudi z našimi telesi se dogaja podobno. Rodimo se z določenimi predispozicijami, recimo babica trpi za diabetesom, mama tudi, vsi doma trpijo za hipertenzijo in jemljejo tablete ali pa so vsi v družini zboleli za rakom na prostati.

'Čiči in čaki?' Ali bomo samo nemočno gledali in čakali, da se nam bo pripetilo isto, ali bomo vzeli življenje v svoje roke in začeli telesa hraniti tako, da predispozicija ne bo postala dispozicija?

Naše predispozicije so zapisane v genskem zapisu DNK, ki je v jedru celice. Jedro celice je dobro zavarovano, saj je v njem zelo dragocen zapis. Ta zapis je treba aktivirati. Primer: če je v mojem DNK zapisano, da imam predispozicijo za diabetes in bom vsak dan dala napačna navodila telesu in pojedla tri kose torte, potem bo prenašalec RNK aktiviral zapis iz jedra in bo diabetes takoj nastopil!

Če pa poznam svoje šibke točke in poznam moč hrane, potem bodo moje PREDISPOZICIJE ostale zapisane v genskem zapisu in ne bodo nikdar postale DISPOZICIJE ter se sprevrgle v bolezen.

Za zdravje se je vredno truditi vsak dan posebej, saj nam ni nič podarjeno!