Menopavza pri moških: neprijetne, a premagljive spremembe

Menopavza pri moških: neprijetne, a premagljive spremembe (foto: profimedia) profimedia
28. 1. 2019

V naslovu ni nobene napake, prav ste prebrali. Morda se praskate po glavi in razmišljate, ali ni to nekaj, kar se tiče le žensk? Ne povsem.

Čeprav menopavza pri moških ni uradno uveljavljena v medicinskem okolju, se tudi moški prebijajo skozi različico težav, sicer značilnih za ženske.

Kaj je moška menopavza?

»V tehničnem smislu moška menopavza ne obstaja, so pa specifične spremembe, ki se pojavijo pri moških po 50. letu starosti in spominjajo na to, kar doživljajo ženske. Pri ženskah spremembe povzroča nižja raven estrogena, ki po 45. letu nenehno pada in je pri 55 letih zelo nizka, zaradi česar se pojavijo vročinski valovi, znojenje, poslabša se kakovost kože, zniža se vlažnost vagine, libido pa usiha. Podobni simptomi se pokažejo tudi pri moških, vendar ne v tako drastični obliki kot pri ženskah,« je razložil seksolog dr. Damian Sendler.

Kakšni so simptomi pri moških?

Žal, tako imenovana moška menopavza lahko prinese težave v postelji. »Moški izgubijo lase, imajo težave z uriniranjem in poveča se tveganje za raka na prostati. Zmanjšajo se kakovost kože, telesna moč in spolna uspešnost. Vzbujajo videz utrujenosti,« je osrednje težave povzel Sendler.

Bodite pozorni na povečano prostato

Pri moškem se v starosti okrog 55 let začne večati prostata, kar vodi do nekaj neprijetnih simptomov menopavze. Velikost prostate uravnavajo moški spolni hormoni ali androgeni, ki se sintetizirajo in nalagajo v modih. »Natančno nam niso znani mehanizmi delovanja, a zaradi nihanja ravni DHT začne prostata pri približno 45 letih rasti. Nadzor nad uriniranjem zato peša. Z leti morajo moški večkrat na stranišče, ali z drugimi besedami zaradi povečane prostate ne morejo zadrževati urina dlje časa,« je razložil Sendler.

Spremembe v spolnem življenju

Sendler je povedal, da se skladno s spremembami v telesu spreminjajo tudi spolne zmožnosti: »Manjša se telesna moč, kar vpliva na živčni sistem, odgovoren za vzdrževanje erekcije. K temu je treba dodati srce, ki z leti prav tako peša. Srce je črpalka, njegova učinkovitost pa se tako kot pri slehernem avtomobilskem motorju sčasoma manjša. Ob šibkejšem srcu je manj potisne sile in zato manj krvi doseže gobasto tkivo penisa, posledično pa je šibkejša tudi erekcija. Vse skupaj prispeva h krajši spolni vzburjenosti, včasih pa tudi k težavam pri ejakulaciji.«

Kako lahko ukrepate?

Dobra novica: simptome je možno zdraviti ali vsaj zmanjšati na minimum. Dr. Sendler priporoča: »Najpogosteje se zdravljenje osredotoči na zmanjšanje prostate, in sicer z zdravili, ki vsebujejo zaviralce (inhibitorje) testosteron-5-alfa-reduktaze. Svetujem tudi telesno vadbo za krepitev moči in vzdržljivosti, s čimer lahko moški vzdržuje spolno aktivnost. Močno pomagata že hoja in tek.«

Nekateri moški ob težavah v spalnici pomislijo tudi na zdravila, ki vzpodbujajo erekcijo (na primer viagro), a preden se odpravite v lekarno, se o tem resno pogovorite z zdravnikom.

Vir: Men'sHealth

Priporočamo