Vsi radi vidimo meso lepe, rdeče barve, saj se nam na pogled zdi sveže ... No, pa je res tako?! Mesar pravi sledeče ...
Marsikdo med nami je prepričan, da barva mesa nakazuje njegovo svežino. Zato se pogosto zgodi, da v mesnici nočemo vzeti kosa, ki ima rahlo sivkast odtenek, saj mislimo, da to pomeni, da ni sveže. "Kupec tega ne razume, jaz pa mu ne zamerim. A moral bi razmisliti o tem, da opazuje naravni proces, ki nima nobene zveze s kakovostjo klobase ali mesa," je dejal mesar za Feniks magazin.
To je industrijski trik
Dodal je, da gre za optični proces. "Kljub temu nas je industrija naučila, da mora biti mleto meso rdeče." Mleto meso v supermarketih s svetlo rdečo barvo v embalaži privablja k nakupu. Sivkasto mleto meso na pultu, za katerega se zdi, da je tam že dolgo časa, pa se nam res ne zdi privlačno. Mesna industrija že vrsto let s pomočjo oglasov promovira idejo, da mora biti sveže, visokokakovostno meso vedno svetlo rdeče barve, zato se številni raje izognejo mesu, ki je sivkaste ali rjavkaste barve.
Rdeče ne pomeni sveže
Svetlo rdeča barva potrošnikom daje občutek svežine in visoke kakovosti, industrija pa to izkorišča, da bi ustvarila vtis svežega in sočnega mesa. Večinoma pa takšne barvne spremembe ne pomenijo težave s kakovostjo. "Ko v trgovinah pakirajo mleto meso, imajo dve možnosti. Embalažo lahko izpihajo s plinom in običajno je v njej zelo visok odstotek kisika. To pa - še posebej pri govejem mesu - pomeni lepo, rdečo barvo. To je dovoljeno in ne gre za barvilo, temveč za tako imenovani osveževalec," je še dejal mesar. "Če uporabimo ta postopek, bo na primer klobasa v jedru ostala rdeča, navzven pa siva. Če jo prerežete in pustite pol ure, bo spet postala rdeča, a kupcu najprej v oči pade sivi odtenek," je še povedal mesar za Feniks magazin.
Meso vsebuje mioglobin, beljakovino, ki je odgovorna za rdečo barvo. Med stikomm z zrakom pa mioglobin oksidira in meso lahko dobi sivkast ali rjavkast odtenek. To se pogosto zgodi pri sveže narezanem mesu, ki ni bilo dolgo pakirano ali hranjeno v vakuumu. "Mi klobase delamo brez barvil, medtem ko industrija tega ne počne, saj ve, da bodo v embalaži izgubile barvo. Ko jih postavimo na pult, posvetlijo zaradi svetlobe in posivijo zaradi oksidacije kisika," je dejal mesar.
"Nasedamo" tem trikom
Ko gledamo slike mesa, ki jih industrija uporablja za oglaševanje, je sveže meso lepe, skoraj bleščeče rdeče barve. A pri slikanju si pomagajo z raznimi triki. Meso premažejo z oljem in vodo, da se sveti. Obarvajo ga s slaščičarskimi barvili ali celo z lakom za nohte, da dobijo bleščeče rdečo barvo. Poleg tega ga poškropijo z lakom za lase. Tisti, ki snemajo video oglase, uporabljajo lažno meso, izdelano iz silikona in barvil. Zato potrošniki pogosto izberemo tisti kos mesa, ki je najbolj rdeč - a to ne pomeni, da je tudi najbolj svež.