Piščanec je izjemno priljubljeno in relativno poceni meso, kar pomeni, da ga včasih obdelujejo z različnimi sredstvi, da ohranijo videz svežega mesa.
Prepoznati razliko ni enostavno. "Vizualno ga je precej težko prepoznati. Kupec ga bo prepoznal šele po okusu in teksturi, ko bo hrana pripravljena. Vem, da je takrat prepozno, ampak kupcu je težko to razložiti, bodisi vizualno bodisi v pogovoru. Ko vidim kos mesa, lahko dvomim, ampak dokler ga ne primem v roke in si ga podrobno ogledam, ne morem vedeti, pa sem mesar. Kaj šele kupec, ki ne drži svežega mesa v rokah vsak dan," je za Zagreb Info povedal neimenovani mesar iz Zagreba.
Da bi lahko vsaj delno ocenili kakovost, je treba kos mesa odrezati in ga povohati. Brez tega, poudarja mesar, je težko podati zanesljivo oceno. Navsezadnje se na tržnici vse vrti okoli zaupanja.
Kako prepoznati ne tako svežega piščanca?
"Piščanec hitro postane mlahav, pojavi se sluz in meso se lahko naguba. Kosi prenehajo biti kompaktni, še posebej, če so bile uporabljene metode za podaljšanje roka uporabnosti. Vendar pa tudi vse pasme prašičev ali piščancev niso enake, zato gre v zakup vzeti, da se kakovost odraža tudi v mesu, ta pa je odvisna od prehrane živali."
Obstaja razlika med domačim in 'industrijskim' piščancem. Najlažje jo prepoznamo po barvi: v industrijskih obrati vzgojen piščanec je bel, domači pa rumen.
Vendar mesar ugotavlja, da to vendarle ni povsem zanesljiv test – nekateri prodajalci včasih uporabljajo živilsko barvo, da bi industrijskega predstavili kot domačega piščanca.
Toplotna obdelava razkrije razlike
Povsem jasno pa postane na koncu, saj razlike ni mogoče skriti pri sami pripravi piščanca. Industrijsko vzgojeni piščanec je čvrstejši od domačega, prav tako pa vsebuje tudi manj maščobe in tekočine, ki se sicer sprošča med kuhanjem ali peko.
- Preberite si tudi: Nikoli ne vzemite te hrane iz samopostrežnega bifeja, svarijo mikrobiologi