Messi prvič glasoval za Ronalda, Ronaldo pa ni glasoval za Messija

25. 9. 2018 | Vir: STA
Deli
Messi prvič glasoval za Ronalda, Ronaldo pa ni glasoval za Messija (foto: profimedia)
profimedia

Znano je, komu so nogometni selektorji, kapetani reprezentanc in predstavniki mediji namenili svoje glasove v izboru za najboljšega nogometaša leta Fife. Kapetan argentinske reprezentance Lionel Messi je glasoval za Luko Modrića in Cristiana Ronalda, medtem ko slednji ni glasoval za Messija.

Prestižno priznanje je letos prvič prejel Luka Modrić, kapetan hrvaške nogometne reprezentance, ki je na svetovnem prvenstvu v Rusiji osvojila srebro, potem ko je v finalu izgubila proti svetovnim prvakom Francozom.

Triintridesetletni Zadrčan je postal prvi Hrvat s tem laskavim priznanjem. Na svetovnem prvenstvu je prejel zlato žogo, imenovan je bil za najboljšega igralca evropskih tekmovanj, potem ko je z madridskim Realom osvojil tretjo zaporedno ligo prvakov.

V glasovanju je premagal nekdanjega soigralca iz madridskega Reala portugalskega superzvezdnika Cristiana Ronalda (Juventus) ter napadalca Egipta in Liverpoola Mohameda Salaha.

Modrić je zmagal z izkupičkom 29,05 odstotka glasov, medtem ko se je Ronaldo uvrstil na drugo mesto z izkupičkom 19,08 odstotka, Salah je prejel 11,23 odstotka glasov.

Iz Fife so po glasovanju posredovali seznam, kako so svoje glasove razporedili selektorji, kapetani nogometnih reprezentanc in izbrani novinarji.

Zmagovalec izbora Modrić je na prvo mesto postavil soigralca iz Reala Francoza Raphaela Varana, nato je svoj glas kot drugemu v izboru namenil Ronaldu, na tretje mesto pa je postavil napadalca madridskega Atletica Francoza Antoina Griezmanna.

Ronaldo je tako kot Modrić na prvo mesto postavil Varana, nato je svoj glas kot drugemu dal Modriću, na tretje mesto pa je postavil Griezmanna.

Zanimiv je izbor nekdanjega Ronaldovega tekmeca v španskem prvenstvu in zadnjih deset let tekmeca v vsakoletnih Fifinih izborih za najboljšega igralca sveta Lionela Messija.

Argentinec je prvič, od leta 2011, ko je kot kapetan reprezentance pridobil glasovalno pravico, svoj glas namenil tekmecu Ronaldu, in sicer kot svoj tretji izbor. Svoj prvi glas je namenil Realovemu Modriću, na drugo mesto pa je postavil francoskega reprezentanta Kyliana Mbappeja (PSG).

Kapetan slovenske reprezentance Bojan Jokić je pet točk namenil Modriću, tri točke Messiju in eno točko Salahu. Medtem je slovenski selektor Tomaž Kavčič pet točk prav tako namenil Modriću, tri točke je dal Ronaldu, eno točko pa Griezmannu.

Glasovali so tudi predstavniki medijev iz vsake od držav članic Mednarodne nogometne zveze. Ta čast je iz Slovenije pripadla Denisu Sabadinu, ki je svoj prvi glas namenil Modriću, na drugo mesto je postavil Belgijca Kevina de Bruyneja (Manchester City), na tretje pa Griezmanna.

Spremljevalce zakulisnih dogajanj je bolj kot to, kdo je bil na prireditvi, zanimalo, kdo se ni udeležil slavnostne podelitve v Londonu. Ronaldo na prireditev ni prišel, čeprav je bil izbran v idealno svetovno enajsterico.

Iz torinskega Juventusa so medijem poslali opravičilo, da so zaradi natrpanega urnika tekmovanj v domačem italijanskem prvenstvu svojim igralcem odsvetovali odhod v London.

Ronaldo je sicer izpustil tudi slovesnost Evropske nogometne zveze Uefa v Monaku 30. avgusta, ko je Modrić prejel naziv najboljšega nogometaša v minuli sezoni lige prvakov. Tudi takrat je Modrić slavil pred Ronaldom in Salahom.

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik