Michelangelo je bil levičar, a se je naučil uporabljati desnico

Michelangelo je bil levičar, a se je naučil uporabljati desnico (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
11. 5. 2018

Michelangelo Buonarroti (1475-1564), ki velja za najpomembnejšega renesančnega kiparja in enega največjih umetnikov vseh časov, je pisal in slikal z desnico, a je bil rojen levičar, je pokazala raziskava. Desnico se je naučil uporabljati zaradi predsodkov do levičarjev v njegovem času. 

Kot je v članku, objavljenem v reviji Clinical Anatomy, zapisal ekspert Davide Lazzeri, je Michelangelo od malega trdo delal, da se naučil slikati z desnico. Pozneje je v desnici tudi držal dleto iz z njo kiparil.

Michelangelo, kip, pieta

Lazzeri je po pisanju agencije Ansa do takšnega zaključka prišel na podlagi primerjave sledi rok na Michelangelovih delih in nedavnega odkritja, da je umetnika mučil artritis ter na podlagi umetnikove karikature, pred nedavnim odkrite na risbi Victorie Colonna. Na slednji se je umetnik narisal, kako slika z desnico.

Kot še piše Ansa, so bili v Michelangelovem času, pa tudi še veliko pozneje denimo Albert Einstein, mladi levičarji prisiljeni začeti uporabljati desnico, saj je leva veljala za "hudičevo roko". Michelangelo se je rodil v Cepreseju. S 13 leti se je začel učiti v Ghirlandaiovi delavnici v Firencah. Najprej je živel je v Bologni, nato v Rimu, Firencah in ponovno v Rimu.

Morda bi vas zanimala še novica: