Mick Jagger je danes dopolnil 75 let!

Mick Jagger (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
26. 7. 2018

Britanski glasbenik in član skupine The Rolling Stones Mick Jagger danes praznuje 75. rojstni dan. Kariera enega najbolj popularnih in vplivnih glasbenikov v zgodovini rock 'n' rolla traja že več kot pol stoletja. Jagger se je uveljavil tako v skupini kot solo izvajalec.

Glasbenik se je kot Michael Philip Jagger rodil v mestu Dartford. Glasba ga je zanimala od nekdaj, kot otrok je prepeval v cerkvenem zboru. Poslušal je predvsem blues ter R&B glasbo in že kot najstnik zbiral blues plošče izvajalcev, kot sta Muddy Waters in Howlin' Wolf. Prvo kitaro je dobil pri 14 letih in s prijateljem Dickom Taylorjem ustanovil bend. Po srednji šoli se je vpisal na ekonomsko šolo v Londonu. V tistem času se je bendu pridružil tudi Keith Richards, Mickov prijatelj iz otroštva, in tako se je začelo raziskovanje bluesa.

Zaradi slovesa divjih rockerjev do prve pogodbe

To so bili tudi začetki skupine The Rolling Stones, v kateri so bili sprva ob Jaggerju bili še kitarista Brian Jones in Keith Richards, basist Bill Wyman, bobnar Charlie Watts in klaviaturist Ian Stewart. Pod okriljem menedžerja Andrewa Looga Oldhama so Rolling Stonesi dobili status divje rockerske skupine, ki jim je nedvomno pomagal pri preboju in podpisu pogodbe s prvo založbo. Jagger je bil ključna sestavina za uspešnost skupine in njeno priljubljenost, saj je s svojimi oblačili, nastopom in karizmo na koncerte privabljal množice. Z Richardsom sta napisala vrsto uspešnic, kot so (I Can't Get No) Satisfaction, Sympathy For the Devil, Honky Tonk Woman, Jumpin' Jack Flash in Angie. Dokončno je stopil v osredje leta 1967, ko sta z njegovim takratnim dekletom Marianne Faithfull prvič prišla na naslovnice časopisov, saj so ju aretirali in med preiskavo našli velike količine droge.

Zgodba se je ponovila dve leti pozneje, ko so policisti vdrli v Jaggerjevo stanovanje in ga preiskali. Začela se je zgodba o razvratnem življenju divjih rockerjev, ki pa ni ovirala uspeha skupine. V 70. letih minulega stoletja se je Jagger začel spogledovati tudi s filmom, kjer pa uspeha, kakršnega je doživel v glasbi, ni ponovil. So pa zato Rolling Stonese nanizali kar nekaj uspešnih albumov. Jagger je, tudi zaradi alkohola in drog, v tem času prihajal navzkriž z Richardsom in odnosi so se začeli zaostrovati. V 80. letih je s skupino doživel nov uspeh. The Rolling Stones so bili sprejeti v areno slavnih, Jagger in Richards sta ponovno sodelovala in Jagger je dodatno utrjeval svoj status seks simbola in rockerskega boga na številnih turnejah po vsem svetu. Septembra lani so v Hamburgu začeli turnejo No Filter Tour, ki se je sklenila 8. julija letos v Varšavi.

Oče, dedek in pradedek!

Kot solo izvajalec je Jagger izdal štiri samostojne albume. Poleg tega je sodeloval s številnimi znanimi glasbeniki, med drugim je nastopil s Taylor Swift. Za njegov prispevek k popularni glasbi so ga leta 2003 v Veliki Britaniji počastili z redom britanskega imperija. Za britanski časnik The Guardian je takrat dejal, da mu viteški red ne pomeni prav veliko, je pa ponosen njegov oče. Leta 2016 je pri Jagger pri 73 letih osmič postal oče. Njegova partnerka, 29-letna balerina Melanie Hamrick, je rodila sina. Jagger ima sicer še sedem otrok iz štiri prejšnjih zvez, ter pet vnukov in pravnukinjo, ki jo je rodila njegova vnukinja Assisi.