Miha Kovač: "Ideja za rešitev problema se mi je porodila med igranjem igrice na pametnem telefonu!"

Miha Kovač: "Ideja za rešitev problema se mi je porodila med igranjem igrice na pametnem telefonu!" (foto: Smart Turn System) Smart Turn System
31. 10. 2016 | Promocijsko sporočilo

Čeprav se zdi neverjetno, svet motociklizma do nedavnega še ni poznal zanesljive rešitve za samodejni izklop smernikov po zavoju. To varnostno pomenljivo dejstvo sta spremenila slovenska inovatorja, ki sta se s svojo iznajdbo uvrstila med dvanajsterico izbrancev v projektu Štartaj Slovenija.

Miha Kovač in Rok Upelj sta fanta, ki sta iznašla tehnologijo, ki bo reševala življenja. Izdelala sta sistem, ki stalno spremlja, obdeluje in shranjuje informacije o stanju, poziciji in gibanju motorja ter je zato zmožen prepoznati zavoj, menjavo pasu, prehitevanje ali krožišče.

O poslovni plati njunega Smart Turn sistema smo se pogovorili z Miho Kovačem - zoisovim štipendistom, ki je med študijem na fakulteti za elektrotehniko že delal v tehnični pomoči za programe na podjetju ZZI, nato pa se zaposlil kot inženih za zaščito na Elektro Slovenija.

Iz prve roke o Smart Turn System!

Kaj je bil navdih za zasnovo produkta, po katerem vas bo kmalu poznala vsa Slovenija?

"Kot zagrizen motorist sem veliko časa preživel na motorju, dokler nisem nekega dne zaradi neizklopljenega smernika skoraj imel prometno nesrečo. Še nekaj dni potem sem razmišljal o možnih rešitvah tega problema. Brskal sem po internetu, klepetal z motoristi, serviserji, inštruktorji varne vožnje, a zanesljive rešitve, ki bi problematiko odpravila v celoti, nisem našel. Takrat sem se odločil, da poskusim rešitev najti sam. Začelo se je z idejo in miselnim vzorcem, sčasoma pa so se okoli mene pričeli zbirati strokovnjaki iz različnih področij - Rok Upelj, pravnik za organizacijo podjetja, Andraž Kontarček, software, Anže Zaletel, hardware, Marko Boštjančič, razvoj in montaža sistema, Miha Ernstschneider, prodaja in marketing - s katerimi sem idejo pripeljal do teoretičnega koncepta, prvega delujočega prototipa in po dveh letih neprespanih noči s svojo ekipo tudi do končnega produkta – prvega PAMETNEGA sistema za avtomatski izklop smernikov na motorju, ki deluje na vseh tipih motorjev z mehanskim stikalom  - Smart Turn System. Ponosno pa lahko povem, da smo z ekipo med projektom Štartaj Slovenija naredili tudi delujoči prototip sistema STS, ki deluje tudi na motorjih z elektronskimi stikali."

Vaš poslovni 'Aha!' trenutek je bila torej nesrečna situacija na cesti, ko ...

"Tako je. Voznik avtomobila mi je takrat nehote vzel prednost in skoraj bi prišlo do nesreče. Naj še povem, da sem med razmišljanjem o možni rešitvi prišel na sled pravi ideji med igranjem igrice na pametnem telefonu. Saj poznate tisto, v kateri je potrebno z nagibanjem telefona spraviti kroglico v luknjo? No, takrat se mi je porodila zamisel o pristopu k problematiki, ki je kasneje obrodila sadove."

Pa ste o svoji ideji odkrito govorili s svojimi kolegi, prijatelji, stroko? Vas ni bilo strah, da bi vas kdo z izvedbo ideje morda prehitel?

"Na začetku sem se o ideji pogovarjal predvsem z bratoma, ki sta tudi sama motorista, kasneje pa tudi z drugimi motoristi. Kmalu sem ugotovil, da je za realizacijo ideje potrebnega veliko specifičnega znanja in tako sem začel okoli sebe nabirati ekipo, s katero smo skupaj razvijali in pilili naš produkt. Ko smo ugotovili, da imamo napravo, ki prekaša vse dosedanje poskuse rešitve problema neizklopljenih smernikov, smo inovacijo zaščitili s posebnim kodiranjem in si izborili prednostno pravico za uveljavitev patenta. V Sloveniji smo napravo nato tudi dejansko patentirali."

Kako hitro pa vam je bilo jasno, da ima vaša rešitev tržen potencial?

"Že v začetni fazi iskanja obstoječih rešitev sem naletel na podatek, da zanesljive rešitve ni. Na trgu so že obstajali produkti, ki so izklapljali smernike, a so bili vezani na vnaprej določene parametre, npr. časovni izklop, prevožena razdalja od vklopa smernika in druge, ki pa so ustrezale le nekaterim situacijam na cesti, skratka daleč od tega, da bi sistemi delovali skladno s predpisi in željami uporabnikov. Sprva sem imel namen izdelati takšen sistem le za svojo uporabo, ko pa smo skupaj z ekipo pripravili delujoč prototip, nam je vsem skupaj postalo hitro jasno in da gre za izredno poslovno priložnost. "

Katera faza projekta od izvorne ideje do postavitve na trg se vam je zdela najbolj zahtevna?

"Zahteven je bil celotni projekt. Praktično vse njegove faze. Tako pač je pri inovacijah. Če bi znanje zanje že obstajalo, bi obstajal tudi produkt in v tem primeru bi le težko govorili o inovacijah. Najbolj pomembno je, da probleme preoblikuješ v izzive. Ko ti to uspe, je uspeh odvisen le še od lastnega truda, volje in želje. V prvi vrsti pa je potrebno verjeti vase, iskati načine in se učiti. Tukaj ni kompromisa. Če nekaj lahko storiš danes, se vprašaj, zakaj ni bilo to narejeno že včeraj. (smeh)"

Kako ocenjujete uvrstitev vašega produkta med Sparovo dvanajsterico v Štartaj Slovenija?

"Ko smo izvedeli, da smo se uspeli prebiti v izbor produktov Štartaj Slovenija, smo se zelo razveselili. Ponosni smo bili na izkazano zaupanje, da tako velik trgovec postavi naš produkt postavi na svoje police tako velik trgovec, še kako dobrodošla pa je tudi velika prepoznavnost, ki jo prinaša sodelovanje v projektu Štartaj Slovenija."

Je to vaša prva izkušnja z inovativnim podjetništvom?

"To je moja prva takšna izkušnja, ja. Ker pa od nekdaj navdušeno sledim razvoju tehnologije, sem pred tem že imel priložnost spremljati razvoj različnih inovativnih podjetij."

Imate kakšen nasvet za nadobudne slovenske startupovce?

"Vsakemu, ki se že poigrava z lastno idejo, bi sporočil, naj ne izgublja časa s tuhtanjem. Z delom je enostavno potrebno začeti. Ideje, koncepti, pristopi in vse ostalo se velikokrat zgodi tudi spontano. Startup ne pomeni le, da odpreš podjetje in razvijaš svojo idejo. To je način življenja in z njim je treba zjutraj vstati, ga čez dan dihati in z njim v mislih zaspati. Okoli sebe je potrebno zbrati zaupanja vredne ljudi z ustreznim znanjem in se nikakor ne ustaviti, še manj pa se pustiti prepričati, da se ne izplača ter da nikomur ne uspe. Vse je mogoče! Uspeh pa je odvisen le od vas samih!"

Življenjski moto?

"Izgubiš šele, ko se predaš. Ah, in pa: pogosto nama pride prav istrski: Krepat, ma ne molat. Poznate? (smeh)"

Več o Smart Turn System!

Morda vas bo zanimalo tudi:

Štartaj Slovenija!

Smart Turn System je pametna in zanesljiva rešitev, ki ji zaupajo tudi znana imena motociklizma. Naprava deluje na mehanskih stikalih z utripajočo napetostjo na stikalu smernika, namestitev je karseda preprosta, njen potencial za večjo prometno varnost pa ogromen.

Zgodbo Mihe in Roka ste lahko spoznali tudi v oddaji Štartaj, Slovenija! Serijo oddaj že predvajajo na POP TV sredi oktobra, izdelki vseh 12 sodelujočih pa so že v prodaji na posebnih policah v megamarketih Interspar.

štartaj slovenija