Miha Krušič: "Ples je lahko odlična rekreacija!"

Miha Krušič: "Ples je lahko odlična rekreacija!" (foto: Pro Dance Studio) Pro Dance Studio
24. 1. 2017

Pred dnevi smo se dobili z Miho Krušičem, koreografom in slovenskim plesalcem z največ trofejami, ki je v zadnjem času znan tudi kot partner Ane Klašnje, popularne žirantke oddaje Slovenija ima talent.

Pokramljali smo o plesu in njunem novem projektu, ki združuje ples, zabavo in sprostitev - o plesni šoli Pro Dance, ki jo poganja koncept, da vadba nikoli ne sme biti monotona ali dolgočasna. Na njuno vadbo lahko pridete tudi z otroci, saj je med tem, ko se mamice rekreirajo, poskrbljeno tudi za otroško varstvo. S projektom so prisotni tudi na Facebooku ProDanceLjubljana.

Ples je lahko odlična rekreacija!

Ker je ravno čas ponovoletnih zaobljub, najprej eno stereotipno vprašanje za tvoje načrte v letu 2017: kje boš boljši in kaj si se zaobljubil, če sploh kaj?

Nisem ravno fan ponovoletnih zaobljub, ker če se človek nekaj odloči, za to ne potrebuje posebnega datuma, pa vseeno, če bi moral izbrati, je to čas z družino. Družina, to je tisto, kar mi največ pomeni. Sin in Ana! Pa da bi skupaj preživeli kar največ časa.

Miha, zadnje čase se ne govori več toliko o tebi, predvsem na račun Anine prepoznavnosti v oddaji Slovenija ima talent. Te to moti?

Ne, sploh ne, malo manj medijske pozornosti lahko celo godi, da se človek lahko stoodstotno osredotoča na svoje delo.

Pa vendar ti je oddaja prinesla veliko lepega ...

Res je, če ne bi bilo talentov, se verjetno ne bi zbližala z Ano. Čeprav se poznava že od najstniških let, pa je vendarle je iskrica med nama preskočila ravno tam ... Enkrat sva po snemanju šla na pijačo, da se pogovoriva o plesalcih, pa se je na koncu izteklo tako, kot se je. In zdaj je tukaj že skoraj eno leto star sin Jaša.

Vajin odnos so medijev je po svoje zanimiv. Za Ano je nenehna prisotnost v medijih že del posla žirantke, tebe pa v medijih zasledimo le poredko?

Mediji so za kreativne ustvarjalce hkrati blagoslov in prekletstvo. Če dobro delaš, so seveda izjemno pomembni, saj glas o tvojih dosežkih ponesejo do naročnikov plesalcev, po drugi strani pa so večkrat »nekritično oko«, ki tvoje delo ocenjuje na nestrokoven način, predvsem pa ne vidijo vsega dela in truda, ki je vložen v nek projekt.

Sam sem začel plesati že pri enajstih letih in vse od takrat se učim, izobražujem in nadgrajujem svoje znanje o plesu. Vsak projekt, vsaka koreografija, je plod dolgoletnega dela. Včasih je en sam gib rezultat več kot dvajsetih let izkušenj.

Kmalu odhajaš v Južno Afriko ...

Res je v Južnoafriško republiko se vračam že več kot 13 let. Začelo se je po naključju, ko so me povabili na neko plesno delavnico, nato sem štiri leta delal za njihovo plesno zvezo, zdaj pa sodelujem z njihovim najbolj znanim plesnim klubom, ki se danes lahko pohvali že z 70 državnimi in nekaj svetovnimi prvaki. Delo v Južni Afriki je pravo garanje, saj je konkurenca zelo velika, ampak je na drugi strani motivacija in želja plesalcev po novih znanjih izjemna.

Omenil si naključja, se za tem skriva lažna skromnost? Vendarle si najtrofejneši slovenski plesalec in koerograf. Večkratni svetovni prvak kot plesalec in kot trener, pripravljal si predstave za največje slovenske odre; Stožice, Hala Tivoli ... soustvarjal največje zgodbe slovenskih televizij; Slovenija Ima Talent, X Factor, izbori za miss ... sodeloval z največjimi slovenskimi in tujimi glasbenimi zvezdami, si mednarodni plesni sodnik, na nekem tvojem 'workshopu' na Kitajskem se je zbralo celo več kot 2000 ljudi?

Skromnost da, lažna pa prav gotovo ne. V življenju nikoli nisem iskal potrditve pred tisočglavimi množicami. Največ so mi pomenile in pohvale soplesalcev, ljudi, ki 'obvladajo'. Takšen je tudi moj način dela. To naročniki cenijo in me vedno znova najdejo, ko potrebujejo stoodstotno predanega profesionalca.

Pa venda vse tvoje delo le ni samo delo za velike naročnike. Že 13 let vodiš uspešno plesno šolo Pro Dance Studio v Ljubljani. Je to tisto, kar te najbolj veseli, predajati svoje znanje na prihodnje rodove nadobudnih plesalcev in plesalk?

Res je. Plesna šola je moj otrok, del mojega življenja, kjer se ob vadbi vedno znova spominjam svojih začetkov, hkrati pa sem vedno na preži za novimi talenti, ki jih podpiram in razvijam. Zadnji, ki je odskočil, je Filip Kržišnik iz FB Acrobatics. Vesel sem, ko vidim, da so plesalci odnesli iz šole več kot le znanje in veselje do plesa, da znajo od tega tudi živeti in preživeti, kar je v našem poslu izredno težko. Svoje omejitve pa postavlja z leti tudi telo.

Do katere starosti se pravzaprav lahko ukvarjaš s plesom?

Odlični plesalci vztrajajo nekje do 40- leta, čeprav mnogi plešejo še naprej. Nenazadnje je ples ena izmed najbolj zdravih oblik rekreacije. Prav v ta namen smo v naši plesni šoli razvili »Plesno rekreacijo« primerno prav za vsakogar. S svojimi izkušnjami mi je izdatno pomagala tudi Ana, ko se je vračala v formo po porodu.

Pa je ta vadba res primerna za vsakogar, sam še nikoli nisem stal na plesnem parketu.

Vadba je primerna prav za vsakogar; pomaga pregnati stres, je sprostitev in zabava hkrati, primerna za vse generacije. Je izjemno sproščen način vadbe ob glasbi, ki presega monotonost vodenih vadb v fitnes studijih. Naučiš se modernih plesnih gibov, ki pridejo prav tudi v lokalni diskoteki (smeh). Vsem mamicam, ki pridejo z otroci, pa zagotovimo tudi varstvo v času vadbe.

Na plesni rekreaciji se pogosto stkejo nova prijateljstva, ples je vendarle družabna aktivnost in zgodilo se je že, da so udeleženci svoj prosti čas skupaj preživljali tudi izven plesne dvorane.

Vadijo lahko vsi - od študentov do mam, cilj pa ni vrhunski nastop, ampak zabava in hkrati rekreacija.

Lani smo vadili s skupino punc, ki so svoj tečaj poimenovale kar projekt Plaža 2016!

Kogar zanima več naj nas obišče ob torkih in četrtkih vedno ob 19:30, redno pa nam lahko sledite tudi na našem Youtube kanalu Pro Dance Studio.

Miha hvala z pogovor, se vidimo v Pro Dance Studiju na »Plesni rekreaciji«

Za Govori.se napisal: G.B.