Ste to sploh vedeli? Utegne vam priti zelo prav.
Tako kot gumbi na štedilniku omogočajo nastavitev toplote pod lonci in ponvami, tudi gumb za nastavitev moči v mikrovalovni pečici prilagodi temperaturo, pri kateri se hrana kuha. Mikrovalne pečice po privzetih nastavitvah kuhajo na polni moči, vendar gumb za nastavitev moči omogoča nežnejše kuhanje določene hrane, piše Reader's Digest.
Preberite še:
Ta kovanec se prodaja za 35.000 evrov. Ali ga imate doma?
Pri večini standardnih mikrovalovnih pečic ta funkcija občasno prekine delovanje mikrovalov, kar omogoča počasnejše kuhanje hrane. Če pozorno poslušate, lahko celo slišite, kako se magnetron v mikrovalovni pečici izmenično vklaplja in izklaplja. Med fazo "izklopa" preostala toplota, ki jo hrana zadrži od kuhanja na polni moči, nadaljuje postopek kuhanja brez intenzivnega neposrednega delovanja mikrovalov.
To pomeni, da pri nastavitvi moči na pet, kar je 50 % moči, mikrovalovi delujejo le 50 % časa. Tako hrano kuhate bolj nežno. Pri mikrovalovnih pečicah z invertersko tehnologijo to pravilo ne velja, saj omogočajo enakomerno delovanje pri različnih stopnjah moči. Večina ljudi misli, da je hrana, pripravljena v mikrovalovni pečici, vedno enaka. Vendar uporaba gumba za nastavitev moči to spremeni. Glavne prednosti kuhanja na nižji moči vključujejo:
- Nežnejše kuhanje hrane, kar pogosto izboljša teksturo.
- Večja prilagodljivost časa kuhanja in manj možnosti, da bi hrano prekuhali.
- Manj prelivanja hrane, kar olajša čiščenje mikrovalovne pečice.
- To je še posebej uporabno pri pripravi jedi, kot so poširana jajca, skleda ovsenih kosmičev ali skodelica vročega kakava.
- Živila, kot so žitarice in jajca, zahtevajo nežnejšo toploto za dosego želene teksture in preprečevanje prelivanja ali zažiganja.
Novo na Metroplay: ""Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del