Milena Miklavčič še v drugo o intimni preteklosti dedkov in babic

3. 11. 2017 | Vir: STA
Deli
Milena Miklavčič še v drugo o intimni preteklosti dedkov in babic (foto: osebni arhiv)
osebni arhiv

Resnične zgodbe o spolnih in intimnih navadah naših prednikov, kot jih je v uspešnici Ogenj, rit in kače niso za igrače zbrala Milena Miklavčič, so zdaj dobile še nadaljevanje. Tudi drugi del bralce popelje med pripovedi babic, ki so se soočale s številnimi travmami pred 2. svetovno vojno, ter zgodbami njihovih hčera in vnukinj.

Kot je pojasnila avtorica, v novi knjigi svoje mesto najde okoli 250 resničnih zgodb babic, hčera in vnukinj, pa tudi nekaterih moških iz cele Slovenije.

Prvi del knjige prinaša zgodbe babic, ki so se soočale s številnimi travmami pred 2. svetovno vojno. Nato spregovorijo hčere, ki jim ni bilo lahko med letoma 1945 in 1965, v zadnjem delu knjige pa glas dobijo vnukinje, ki predstavijo realnost aktualnega časa.

PrimusAvtorica želi biti v knjigi, ki je izšla pri založbi Primus, po besedah urednice Marjete Žebovec le objektivna zapisovalka slišanih zgodb. Tako v otroštvu kot v odrasli dobi je doživela marsikaj ter razvila zdravo objektivnost in globoko sočutnost v odnosu do sočloveka.

"Zgodbe so napisane tako, kot so bile povedane. V njih ni mojih čustev in komentarjev. Morda sem odstranila samo kakšne uvodne besede, ker niso imele vpliva na zgodbo," je pojasnila avtorica in dodala, da vseh zgodb ni mogla umestiti v knjigo. Te hrani za naslednjo.

Nekatere zgodbe so krute, saj pripovedujejo o nasilju, spolnih zlorabah otrok in odraslih, o zatiranju slabotnejših, spet druge zabavne in žgečkljive. Vsekakor pa so zgodbe o skritih in prikritih dejanjih spolnosti ter intimnih trenutkih med moškim in žensko nekoč in danes nekaj, o čemer se je po avtoričinem mnenju treba pogovarjati. Zlasti Slovenci, ki imajo do intime po njenih besedah "zadrgnjen odnos". "Ni človeka med nami, ki ne bi bi bil del intimnega sveta," je dodala.

Predvsem si želi, da bi mlajše generacije spoznale, kako pomembna sta ljubezen in predanost med moškim in žensko, sporočilo, ki ga želi predati pa je: spolni užitek ne sme biti gonilo tega potrošniškega sveta, ampak mora biti gonilo to, da zaspiš ob nekom, ki ga imaš rad.

Z novo knjigo avtorica želi opozoriti tudi na to, da se intimni svet skozi stoletje ni dosti spremenil. Med spolnostjo nekoč in danes lahko po njenih trditvah vsaj na enem mestu postavimo enačaj. Tako babice kot tudi njihove vnukinje so spolnost pogosto uporabljale kot orožje, da so laže prišle do svojega cilja.

Avtoričina prva knjiga o intimi prednikov Ogenj, rit in kače niso za igrače iz leta 2013 sodi med bolj uspešne iz zadnjih nekaj let. Že tri leta kraljuje na prvem mestu po branosti v slovenskih knjižnicah, prodanih je bilo več kot 11.000 izvodov knjige.