Mineva 50 let od znamenitega festivala Woodstock

Mineva 50 let od znamenitega festivala Woodstock (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
15. 8. 2019

Na današnji dan mineva 50 let od začetka znamenitega festivala Woodstock, ki je slavil mir, svobodo in ljubezen ob rock glasbi. Po oceni se je na njem zbralo med 400.000 in pol milijona mladine, da bi prisluhnilo bodočim legendam. Danes velja za simbol upanja v viharnih 60. letih, za mnoge pa najpomembnejši kulturni dogodek takratne generacije.

Woodstock je potekal od 15. do 18. avgusta 1969 na kmetiji Maxa Yasgura v kraju Bethel v ameriški zvezni državi New York. Na njem so nastopile ikone, kot so Janis Joplin, Jimi Hendrix, Joe Cocker in Carlos Santana.

Organizirala sta ga mlada podjetnika John Roberts in Joel Rosenman skupaj z Michaelom Langom in Artiejem Kornfeldom, ki so v tem videli odlično priložnost za promocijo bodočega glasbenega studia v New Yorku.

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, so sprva načrtovali vstopnino 18 dolarjev. Ker pa se je vest o festivalu hitro razširila in je proti Bethelu, približno 100 kilometrov jugozahodno od mesta Woodstock, po katerem je dobil ime, krenilo na tisoče mladih in napravilo zastoje, jim ni preostalo drugega, kot da ga - tako kot to velja za ljubezen - razglasijo za brezplačnega.

Več kot 30 nastopajočih, med katerimi so bili tudi Joan Baez, Ravi Shankar ter skupine CCR, The Band, The Grateful Dead, Jefferson Airplane, The Who, Crosby, Stills, Nash & Young, Canned Heat in Ten Years After, je prekinjal dež, občinstvo pa je plesalo kljub blatu, pogosto brez oblačil in pod vplivom drog, hitro je zmanjkalo tudi hrane. Lokacijo so preletavali helikopterji, ki so dostavljali glasbenike in tudi zaloge.

Poznavalec glasbene industrije Danny Goldberg, ki je tedaj kot 19-letnik spremljal festival za revijo Billboard, se Woodstocka spominja kot vikenda z "mnogimi nasmejanimi ljudmi". "Takoj me je prevzelo tisto vzdušje - idilična misel na hipijevsko bratstvo in sestrstvo, ki se je redko manifestirala, tudi v tistem času," je povedal.

Za festival je sicer obveljal rek, da se ga tisti, ki se ga spominja, v resnici sploh ni udeležil. Osrednji mediji mu niso bili preveč naklonjeni. V novicah so med drugim poročali, da je najmanj ena oseba umrla zaradi prevelikega odmerka droge. Lastnik kmetije pa je po festivalu za televizijo povedal, da se je prestrašil, ko je zagledal "morje ljudi".

Danes je Woodstock spomin na čase, ko je bil rock še mlad in je mladina nosila dolge lase. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je to še en mit, simbol utopije in upanja, ki je nastal v burnih 60. letih prejšnjega stoletja, polnega atentatov, nemirov in vietnamske vojne.

Ob jubileju so v ZDA načrtovali spominski festival, a se organizatorjem, med katerimi je bil ponovno Lang, ni posrečilo. Sanje o Woodstocku 50 so jim odnesle težave s financiranjem, iskanjem primerne lokacije in vseh potrebnih dovoljenj ter nazadnje odpovedi nastopajočih.