Mineva leto dni od začetka afere Weinstein, ki je sprožila gibanje #MeToo

Mineva leto dni od začetka afere Weinstein, ki je sprožila gibanje #MeToo (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
4. 10. 2018

New York Times je 5. oktobra lani objavil članek, kako je slavni hollywoodski producent Harvey Weinstein zlorabljal številne mlade igralke. To je spodbudilo nastanek globalnega gibanja #MeToo, ki je razgalilo sistematično spolno nadlegovanje v filmski industriji, pa tudi v politiki in na drugih ravneh družbe, kjer močnejši izkoriščajo šibkejše.
 

Članek v New York Timesu je razkril, kako je filmski mogotec Weinstein desetletja zlorabljal in nadlegoval mlade igralke v zameno za omogočanje kariere oziroma jim grozil, da jim jo bo uničil.

weinsteinČlanek je spodbudil tudi druge, med njimi zvezdnice, kot sta Gwyneth Paltrow in Angelina Jolie, da so spregovorile o svojih izkušnjah s predatorskim producentom. Na koncu je Weinsteina spolnega nadlegovanja, nasilja ali pa tudi posilstva obtožilo več kot sto žensk.

Ta razkritja so sprožila plaz, ki je pretresel ne le ZDA, ampak ves svet.

Vse več žensk se je odločilo, da opišejo svoje slabe izkušnje s spolnimi nadlegovalci, običajno nadrejenimi, ki so jih prej raje potlačile, kot pa si s tem same nakopale še dodatne težave. Začelo se je gibanje "jaz tudi", ki se je po spletnih družbenih omrežjih širilo z geslom #MeToo.

Hitro se je razširilo v Veliko Britanijo. V Franciji se je začelo gibanje "BalanceTonPorc" oz. "Razkrij svojega prasca". Tudi v Sloveniji so februarja zagnali spletno stran #jaztudi.

Na dan je prišlo, da so mnoge slavne osebnosti v zabavni industriji, politiki in na drugih družbenih ravneh zlorabljale svojo moč, da so od podrejenih zahtevale različne spolne usluge ali jih ustrahovale v zameno za poklicne možnosti. Razkrito je bilo tudi, da so bile zlorabe pogosto celo javno znane, vendar ni nihče nič ukrenil za zaščito žrtev.

Afera Weinstein je bila tako neke vrste sprožilec nezadovoljstva, ki je v ZDA tlelo že dolgo in je bilo očitno tudi, ko je bil Donald Trump izvoljen za predsednika ZDA kljub razkritju, da si je privoščil nekaznovano grabljenje žensk za mednožje, ker je bogat.

Silovitost kampanje pa je v letu dni s prestola slave in moči odnesla številne pomembne in slavne moške, mnogim pa ogrozila nadaljnjo kariero. Med drugim se zdaj s tem sooča tudi kandidat za ameriškega vrhovnega sodnika Brett Kavanaugh.

Niso pa spolnega nadlegovanja razkrivale le ženske, ampak tudi moški. Tako je že prvi, ki je sledil Weinsteinu, padel pod obtožbami moškega igralskega kolega - zvezdnik Hiše iz kart Kevin Spacey je izgubil vse zaradi obtožb, da je pred 30 leti spolno nadlegoval igralca Anthonyja Rappa, ko je bil takrat star 14 let. Nekdaj eden najbolj priljubljenih igralcev je postal nedotakljivi. Izgubil je vsakršno delo, ugled in čast.

Prejšnji teden se je na sodišču v Philadelphii zaključila tudi saga proti ameriškemu televizijskemu zvezdniku Billu Cosbyju, ki je bil zaradi spolnega napada na žensko pred več kot desetletjem obsojen na najmanj tri leta zaporne kazni. Cosby je prvi ameriški zvezdnik, ki je bil obsojen zaradi spolnih deliktov.

Januarja pa je bil na dosmrtni zapor obsojen zdravnik ameriške ženske olimpijske gimnastične reprezentance Larry Nassar. V dveh desetletjih naj bi zlorabil najmanj 265 telovadk in drugih športnic.

Zaradi obtožb spolnega napada letos celo ne bodo razglasili Nobelove nagrade za književnost, kar bi sicer moralo biti na sporedu ravno danes. 72-letni francoski fotograf Jean-Claude Arnault, ki je bil glavni akter v tem škandalu, je bil v ponedeljek zaradi posilstva obsojen na dve leti zapora.

Že slab mesec po izbruhu afere Weinstein je afera spolnega nadlegovanja pretresla tudi britansko vlado. 1. novembra je odstopil obrambni minister Michael Fallon, mesec dni kasneje še namestnik premierke Damian Green. Podobno so spolni škandali odnesli politike v številnih državah, od Avstrije, Avstralije do ZDA.

Vse bolj pa se zdi, da obtožbe o spolnem nadlegovanju postajajo tudi sredstvo za politično obračunavanje, kar je morda najbolj vidno prav v primeru kandidature Kavanaugha za ameriškega vrhovnega sodnika.

Ne le, da so se Američani ne glede na dokaze razdelili po strankarski liniji, ali bodo verjeli sodniku ali ženski, ki ga obtožuje spolnega napada pred 38 leti, ameriški predsednik Trump je opozoril, da so tisti, ki se jih obtožuje, avtomatično spoznani za krive. Dejal je celo, da so to zelo strašljivi časi za mlade moške, ki so soočeni z lažnimi obtožbami.

Za "pravico moških do zapeljevanja žensk" se je zavzela tudi francoska igralka Catherine Deneuve, ki je v pismu skupaj s še okoli sto ženskami menila, da gre pri kampanji #MeToo za "novi puritanizem" in "lov na čarovnice", ki da ogroža običajne odnose med spoloma. Kasneje se je sicer opravičila vsem žrtvam spolnih napadov, če so se s tem počutile prizadete.

Vse skupaj pa se je kot bumerang vrnilo tudi eni od igralk, ki so Weinsteina spravile na kolena in enemu najbolj prepoznavnih obrazov #MeToo, italijanski igralki Asii Argento. Prisiljena je bila priznati, da je imela spolni odnos z 20 let mlajšim igralcem, ki jo je obtožil, da ga je leta 2013 kot 17-letnika spolno napadla. Sama trdi, da mu je le pomagala pri pripravah na avdicijo. Vseeno je že odletela iz resničnostnega šova X-factor v Italiji, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Za STA pripravil Mihael Šuštaršič