“Minicity otrokom skozi igro ponuja izkušnje in izzive iz realnega sveta”

18. 7. 2015

Miha Culiberg in Jasna Žaler Culiberg sta pobudnika projekta Minicity v BTC Cityju, prvega otroškega mesta v Sloveniji, v katerem najmlajši skozi igro spoznavajo več kot 50 poklicev in pridobivajo uporabna znanja.

Malo mesto z majhno pekarno, bolnišnico, policijsko postajo in 19 drugimi igralnimi enotami v podobi hišic, ki stojijo ob malih ulicah, spominja na čisto pravo mesto. Ponuja didaktične igre, zasnovane tako, da razvijajo miselne sposobnosti, domišljijo, socialne in čustvene kompetence otrok. V vsaki igralni enoti so na voljo edinstvena igralna orodja – pripomočki, ki jih uporabljajo odrasli v svojih poklicih. Tako se pod vodstvom izkušenih animatorjev otroci seznanijo z mešalno mizo v čisto pravem radijskem studiu, barvajo stene z barvami, ki jih uporabljamo doma, preoblečejo se v delovna oblačila in se prelevijo v policiste, gasilce, pilote in številne druge poklice. Številni ne vedo, da je Minicity zasebna investicija petih slovenskih staršev, ki so se odločili, da v Sloveniji manjka kakovostne zabave za otroke.

Družina je na prvem mestu

Miha Culiberg in Jasna Žaler Culiberg sta pobudnika projekta in dva izmed petih lastnikov Minicity Ljubljana. "Želela sva vsa svoja znanja in izkušnje ter energijo, ki jo imava oba s soprogom, povezati v skupen projekt, ki ne bo zahteval toliko službenih potovanj, ločenega življenja in večnih 'pakiranj' iz hotela v hotel," pojasni Jasna Žaler Culiberg. Ta želja ju je vodila do misli o odprtju otroškega mesta. Ker sta tudi sama starša, sta v slovenskem prostoru pogrešala tematski park, ki bi otrokom v enem prostoru ponudil možnosti zabave skozi učenje in obenem vpogled v svet odraslih. V kreativnem otroškem mestu vse aktivnosti vsebujejo različne oblike iger: funkcijske igre, ki temeljijo na občutenju, zaznavanju in gibanju, dojemalne igre, ki temeljijo na poslušanju in opazovanju, konstrukcijske igre temeljijo na oblikovanju in konstrukciji različnih igralnih materialov, simbolne igre pa so domišljijske, v katerih otroci prevzamejo različne poklice, kot so zdravnik, prodajalec, stevard in podobno. "Otrokom Minicity skozi vse te igre ponuja izkušnje in izzive iz realnega sveta, ki jih drugje nimajo priložnosti izkusiti in s katerimi pridobivajo uporabna znanja, ki jim omogočajo večjo samostojnost," poudarja direktor Miha Culiberg. "Čeprav gre za otroško mesto, Minicity Ljubljana s središčem za starše ponuja aktivnosti za prosti čas z dodano izobraževalno vrednostjo celotni družini," še dodaja.

Za socialno ogrožene otroke

Pred časom je kreativno otroško mesto Minicity obiskalo 150 otrok s starši ali spremljevalci iz socialno ogroženih družin. Obisk sta otrokom v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije omogočila zavarovalnica Wiener Städtische z nakupom znižanih cen vstopnic in podjetje Hofer, ki je priskrbelo malico za vse otroke. Minicity Ljubljana se s tem pridružuje aktivnostim BTC, ki stremi k izvajanju rednih in trajnih družbenoodgovornih projektov ter že več kot desetletje sodeluje z Zvezo prijateljev mladine Slovenije. Družbeni odgovornosti podjetij na območju BTC se je pridružil tudi Minicity Ljubljana. "Čeprav večkrat brezplačno odpremo vrata posamičnim obiskovalcem in manjšim ranljivim družbenih skupinam, smo za nagrado ob koncu šolskega leta želeli omogočiti obisk in doživetje Minicitya večjemu številu otrok," je povedal direktor Miha Culiberg in nadaljeval: "Zahvaljujoč Zvezi prijateljev mladine Slovenije, podjetjema Wiener Städtische in Hofer ter podpori BTC se nam je želja uresničila."