Mladinska knjiga napoveduje številne nove izdaje, ponatise in obeležitve pomembnih obletnic!

Mladinska knjiga napoveduje številne nove izdaje, ponatise in obeležitve pomembnih obletnic! (foto: STA) STA
Vir: STA
23. 1. 2018

Založba Mladinska knjiga bo v letošnjem letu z novimi izdajami in ponatisi obeležila številne jubileje. Ob stoti obletnici smrti Ivana Cankarja pripravljajo tri knjige, 70. rojstni dan ilustratorja Marjana Mančka bodo obeležili z antologijo Mančkarada, 70. rojstni dan Draga Jančarja s ponatisi treh avtorjevih zgodovinskih romanov.

Kot je na novinarski konferenci povedal urednik leposlovja Andrej Ilc, bo Šopek Cankarjevih pisem ponatis knjige, ki jo je leta 1943 uredil in komentiral Tine Debeljak, ki pa bo obogaten z novimi podatki, komentarji in slikovnim gradivom, ki jih je zbral Mihael Glavan. Knjiga sicer večinoma prinaša pisma, ki jih je Cankar iz Slovenskih Goric, kjer je bival pri prijatelju Lojzetu Kraigherju, leta 1911 pisal svoji gospodinji Nini na Rožnik.

Knjiga Zakaj sem postal socialist in drugi politični spisi bo prinesla nekaj najbolj značilnih Cankarjevih političnih spisov po izboru Primoža Viteza, dokumentarno-esejistično delo Petra Kolška Cankarjeve ženske pa bo skušalo s pomočjo razpoložljivega stvarnega gradiva odgovoriti na vprašanje, kaj je Cankar pričakoval od žensk in kaj jim je bil sposoben dati.

Na področju leposlovja za odrasle je Ilc med drugim napovedal novo knjig kanadske publicistike Naomi Klein z naslovom Ne ni dovolj, ki prinaša analizo fenomena Trump, ter romane ameriškega pisatelja Johna Williamsa, japonske pisateljice Hiromi Kawakami, švedskega pisatelja Fredrika Backmana in francoske pisateljice Catherine Cusset. Izšel bo tudi zmagovalni roman modre ptice 2018 Pogodba Mojce Širok, glede katerega imajo, kot je povedal, velika pričakovanja.

Ob 70. rojstnem dnevu Draga Jančarja bodo izšli ponatisi njegovih romanov Galjot, Severni sij ter Katarina, pav in jezuit. Kot je povedal Ilc, so bili našteti romani ob svojem izidu opaženi in so še vedno brani, jih pa večinoma ni več mogoče kupiti v knjigarnah.

Rojstni dan ilustratorja, striparja in avtorja animiranih filmov Marjana Mančka bodo obeležili z antologija Mančkarada, ki bo prinesla izbor iz Mančkovega več kot štiri desetletja dolgega ustvarjanja. Obeležili bodo tudi 90. rojstni dan Marjance Jemec Božič in 90. obletnico rojstva Toneta Pavčka. In ker je prav Marjanca Jemec Božič pred 30 leti ilustrirala Jurija Murija, se bodo po Ilčevih besedah vse tri obletnice povezovale. Kako se bo to materializiralo, ni želel razkriti.

Iz domačih logov je sicer napovedal še slikanico Lile Prap z naslovom Zmaji?! in četrto knjigo Enci benci na kamenci! z ilustracijami Zvonka Čoha, v kateri je Roman Gašperin zbral 50 novih izštevank, šaljivk in zbadljivk.

Končno pa bomo po Ilčevih besedah tudi v slovenščini dobili tri slikanice ameriškega pisatelja in ilustratorja Theodorja Seussa Geisela, bolj znanega kot dr. Seuss, ki velja za klasika otroške književnosti. To bodo Muc Kapuc, Zelena jajca in krača ter Lisica Nogavica. Napovedal pa je tudi slikanico Julie Donaldson in Axla Schefflerja Grdine ter slikanico Julije Donaldson Palčič z dodanim DVD-jem.

Med knjigami za mladino je med drugim izpostavil novo knjigo ameriškega pisatelja Johna Greena Neskončen stolp želv, tretji mladinski roman Vinka Möderndorferja Jaz sem Andrej in tretjo knjigo priljubljene norveške pisateljice Marie Parr Vratarka in morje.

Med priročniki je urednica priročnikov Urška Kaloper v sklopu akcije, ki so jo poimenovali Poskrbi zase. Zaupaj vase. Pazi nase, med drugim izpostavila novo knjigo Bruna Šimleše z naslovom Brez rokavic, knjigo priznane psihoterapevtke Veronike Podgoršek z naslovom Ločitev in knjigo Damjane Bakarič Po tesnobi. Priročnik Kako deluje hrana več avtorjev je prava enciklopedija hrane, ki razsvetli tudi vpliv hrane na človekovo zdravje, navdihujoče misli o tem, kako uspeti, pa bo prinesla knjiga J. K. Rowling z naslovom Zelo dobra življenja.

Napovedala je tudi bogat otroški program, v katerem bodo med drugim po vzoru Mačka Murija in Muce Copatarice letos obudili in jima dodali nove razsežnosti Pikija Jakoba in Krokija.