Jih tudi vi obožujete? Morda vseeno ne gre pretiravati z njimi.
Mnogi zdravniki se strinjajo, da je redna uporaba fermentiranih mlečnih izdelkov, ki vsebujejo bakterije koristne za črevesno mikrofloro, temelj zdravega načina življenja in pravilne prehrane. Vendar pa nimajo vsi ti izdelki blagodejnega učinka na človeški organizem.
Preberite še: Zaradi nje je drastično spremenil svoje življenje: Kdo je ženska, ki je bila z Boro Čorbo do smrti?
Nutricionistka Darja Rusakova je sestavila seznam fermentiranih mlečnih izdelkov, ki so lahko nevarni za zdravje. Mlečni izdelki so zdravi, vendar imajo tudi negativno stran. Jogurti z različnimi dodatki niso naravno "mleko", saj vsebujejo veliko več ogljikovih hidratov kot kateri koli drug fermentiran mlečni izdelek. Zaradi nenaravnih dodatkov in velike količine sladkorja, ki ovira absorpcijo kalcija, so bližje sladkarijam kot mlečnim izdelkom.
Potem so tukaj mlečni izdelki brez maščob. Čeprav jih večina uživa, ker verjamejo, da so nizkokalorični in zdravi, nemastni mlečni izdelki v resnici niso zdravi. Zdravnik je pojasnil, zakaj ne bi smeli zavreči tekočine, ki se pojavi na smetani ali jogurtu. Dejstvo je, da se v sestavo takih jogurtov dodaja škrob, da se doseže potrebna konsistenca, ki je prav tako kalorična kot ogljikovi hidrati. Težava je v tem, da nemastno "mleko" ne nasiti telesa, temveč nasprotno, spodbuja apetit s povišanjem ravni sladkorja v krvi.
In za konec še smetana. Smetana z vsebnostjo maščobe od 25-30% je eden izmed najtežje prebavljivih živil in ovira delovanje trebušne slinavke in jeter. Vendar to ne pomeni, da se ji morate povsem odreči. Da bi se izognili prebavnim težavam in tveganju za razvoj bolezni prebavil, je dovolj, da izberete smetano z nižjo vsebnostjo maščobe, recimo takšno, ki ima med 10-15% maščob.
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču