To profesionalni kuharji svetujejo za mleto meso, napako številka 2 nikoli več ne delajte!

14. 2. 2025
To profesionalni kuharji svetujejo za mleto meso, napako številka 2 nikoli več ne delajte! (foto: Profimedia)
Profimedia

Mleto meso je pri mnogih zelo popularno, a seveda je treba znati rokovati z njim. Zbrali smo nekaj nasvetov profesionalnih kuharjev, ki vam bodo pomagali, da ga boste lahko uživali varno in da boste imeli od njega kar največ.

1. Ne zamrzujte mesa v originalni embalaži.

Embalaža iz trgovine je pretanka, da bi zaščitila meso pred ekstremno nizkimi temperaturami. Meso raje položite v aluminijasto folijo in šele nato položite v debelejšo plastično vrečko ter pustite v zamrzovalniku.

2. Ne odmrzujte ga v mikrovalovni pečici.

Mikrovalovna pečica bo začela kuhati površinsko plast mletega mesa in jo strdila, preden bo zmes popolnoma odmrznjena. Nikar tega ne počnite, ampak meso odtajajte naravno.

3. Ne dodajajte ga v hladno ponev

Največji okus in karameliziranost mesa boste dosegli, če boste odmrznjeno meso položili v vročo ponev, ki ste ji dodali žlico olja ali masla. Ne dajajte ga v hladno ponev, ker se bo prijelo dna in postalo neugledno sivo.

4. Odlijte odvečno vodo

Med dušenjem mleto meso izpusti odvečno vodo, ki zaradi dolgotrajne toplotne obdelave izhlapi. To vodo lahko med kuhanjem odlijete, še posebej, če sledite receptu in vas skrbi, koliko tekočine morate dodati za pripravo določene omake ali jedi.

5. Ne izpirajte mesa pred ali po kuhanju

Spiranje mesa pred kuhanjem ne odstrani bakterij s površine, spiranje po kuhanju pa odstrani vse okuse.

To je najnevarnejši sir na svetu in vse zaradi te ene stvari!

Novo na Metroplay: "O izzivih na podjetniški poti, ljubezni do rutine in delu s partnerjem" | Karin Poravne