O ApplePayu in drugih brezstičnih plačilne tehnologije!

O ApplePayu in drugih brezstičnih plačilne tehnologije! (foto: profimedia) profimedia
25. 5. 2015

Spoznajte tehnologijo, ki (nam) bo poenostavila nakupovanje kot ga poznamo zdaj!

Naši žepi so danes natrpani bolj kot kdaj prej: pametni telefoni, ključi, gotovina, kopica plačilnih in kreditnih kartic, članskih in kartic zvestobe... Odhod od doma z vsemi nujnimi pripomočki in predmeti se včasih zdi kot krut preizkus našega spomina.

Ali ne bi bilo veliko olajšanje, ko bi lahko vse ali vsaj večino vsakodnevno potrebnih stvari zapakirali v enega samega, ki bi za nameček še prijazno sedel v našo dlan?

Če ste lastnik pametnega telefona, ki omogoča brezstično komunikacijo (angleško Near Filed communication − NFC), potem to možnost že imate. NFC je nabor standardov, ki omogočajo prenosnim napravam z namenskimi čipi brezstični pogovor z drugimi brezstičnimi napravami prek radijskih valov kratkega dosega na razdalji nekaj centimetrov. To jim omogoča izvajanje številnih uporabnih opravil, vključno s finančnimi transakcijami, z identifikacijo uporabnika, nadzorom dostopa in izmenjavo informacij. Tako kot so plastične kartice z magnetnim trakom in čipom povzročile malo revolucijo pri plačevanju, saj skoraj ne potrebujemo več gotovine, lahko tudi NFC prinese velike spremembe pri vsakodnevnem plačevanju. Nova metoda plačevanja bo razbremenila naše žepe in torbice, ki bodo poslej lažji. Tudi če nimate pametnega telefona s tehnologijo NFC, ste se z brezstično tehnologijo najverjetneje že srečali.

Mesta po vsem svetu uporabljajo namenske potovalne kartice, kot sta londonski Oyster ali ljubljanska Urbana, ki jih lahko napolnite in nekatere storitve plačujete brezgotovinsko. V zadnjem desetletju so tudi večji izdajatelji plačilnih in kreditnih kartic omogočili brezstično plačevanje manjših nakupov brez vnosa kode PIN. Nekateri prevozniki so celo umaknili lastne kartice in omogočili plačevanje z brezstičnimi bančnimi karticami. Ampak prava revolucija se bo začela šele z brezstičnimi mobilnimi napravami.

V povezavi z aplikacijami in storitvami podjetij, kot sta PayPal in Google Wallet, ki v oblaku poskrbita za povezljivost z bančnimi in darilnimi karticami ali karticami zvestobe, se tudi kartice zvestobe lahko uporabijo kot brezstične kartice pri plačilih na blagajnah, na spletu ali za prenos denarja med mobilnimi napravami. A kljub obetom nove tehnologije glede hitrosti in preprostosti brezstično plačevanje še ni zaživelo.

Po raziskavi podjetja Thrive Analitics je v letu 2014 od 78 odstotkov vprašanih, ki so slišali za digitalne denarnice PayPal, to možnost najmanj enkrat izkoristilo zgolj 32 odstotkov uporabnikov. Kot glavni razlog so navedli skrb glede varnosti in predvsem praktičnost. Čas, potreben za iskanje telefona, odklepanje, iskanje aplikacije in vnos varnostne kode PIN, prekaša tistega, ki je potreben za uporabo klasičnih plačilnih sredstev. Zaupanje v varnost plačil z uporabo NFC je najbrž samo vprašanje časa. Ko je vzpostavljena povezava z lastnikom plačilne kartice, je postopek brezstičnega plačevanja s telefonom precej podoben današnjemu varnemu postopku plačevanja z magnetno ali plačilno kartico s čipom. Takšne transakcije uporabniki po vsem svetu že uporabljamo in dnevno opravimo na milijone prenosov. Potemtakem smo plačevanju na nov način že blizu.

Sprejeti moramo še miselnost, da je brezstično plačevanje sprejemljivo in da bo omogočilo varen prenos podatkov med plačnikom in trgovcem.

Applov ApplePay in TouchID omogočata priročno rešitev plačevanja s skeniranjem prstnega odtisa. Uporabniki lahko tako opravijo plačila hitro in preprosto. Apple se je v doslej že velikokrat izkazal z zmožnostjo, da kompleksne tehnologije uspešno uporabi ter jih v praksi uvede in razširi v našo vsakdanjo uporabo. Poznavalci so zato prepričani, da je Apple tudi pri brezstični komunikaciji pomemben igralec v tekmi za razširitev mobilnih plačil. Za množico restavracij in drugih ponudnikov, ki na spletu omogočajo rezervacije ali nakupe, so mobilna plačila zanimiva možnost, kako bi lahko privabili dodatne stranke in jim hkrati omogočili boljšo storitev. Zadovoljni bi bili vsi − ponudniki in uporabniki.

Brezstični prenos podatkov

NFC ni namenjen zgolj plačevanju in ponuja dodatne možnosti, ki poenostavljajo vsakodnevna opravila.

Prenos denarja
PayPalova aplikacija omogoča prenos denarja lastnikom pametnih aparatov s tehnologijo NFC. Ni potrebno, da ste trgovec. Z njihovo aplikacijo lahko plačujete znancem, prijateljem ali drugim uporabnikom PayPala.

Vstopnice
Vozovnice ali vstopnice za prireditve lahko naložite na pametne telefone na t. i. terminalih NFC ali prek spleta. Namesto klasične karte ali vstopnice telefon na vhodu prislonite na čitalnik, ki preveri veljavnost.

Spletni nakupi
Računalniki in tablice Intelove 4. generacije procesorjev Core omogočajo plačila spletnih nakupov zelo preprosto: približamo mobilni aparat, drugo opravi tehnologija.

Vstop na letalo
Nekateri evropski letalski prevozniki testno pošiljajo na uporabnikov mobilni telefon vstopne kupone. Potnik potem zgolj približa telefon čitalniku. Tudi s prazno baterijo v telefonu.

Jemanje zdravil Zdravila z nalepko NFC lahko posredujejo podatke v uporabnikov telefon. Aplikacija uporabnika periodično opozarja na pravočasno jemanje zdravil.

Odklepanje in vstop

Hoteli lahko pošljejo podatke za dostop v sobo neposredno na telefon. S tem se uporabnik izogne nepotrebni prijavi in prevzemu ključa ali kartice za sobo na recepciji hotela.

Boni in promocijske kode
Oglaševalci lahko uporabijo čipe z NFC v svojih promocijskih materialih. Ko uporabnik približa telefon, se pravice do popustov naložijo v njegov aparat.

Identifikacija
Pametni telefoni lahko nadomestijo tradicionalne identifikacijske izkaznice. V knjižnici, v službi in še marsikje.

Kako deluje brezstično komuniciranje

Tehnologija brezstične komunikacije je podobna tehnologiji v danes že uveljavljenih plačilnih karticah, a se za zdaj prvenstveno uporablja pri mobilnih napravah. Naprave z brezstično komunikacijo se delijo v dve večji skupini − v aktivno in pasivno. Pasivne naprave, kot so nalepke z NFC, hranijo podatke, ki so sicer berljivi, a jih ne zmorejo brati z drugih naprav.

Demonstracija tehnologije ApplePay:

Aktivne naprave, kot so pametni telefoni, lahko podatke berejo z drugih virov in jih lahko tudi posredujejo. Dvosmerna komunikacija zagotavlja večjo varnost, saj si napravi lahko varno izmenjata vse potrebne podatke. Brezstična komunikacija deluje na principu elektromagnetne indukcije. Čip znotraj telefona vsebuje varovani mikrokrmilnik, pomnilnik in majhno anteno. Ko skozi napravo teče električni tok, se vzpostavi magnetno polje. S tem je omogočen prenos podatkov med napravama.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri