Moč nevtralnega načina razmišljanja je resnična

Moč nevtralnega načina razmišljanja je resnična (foto: Profimedia) Profimedia
8. 8. 2017

Nevtralen način razmišljanja je lahko še boljši od pozitivnega, še posebej, če se trudite doseči svoje cilje.

Ni se vam treba truditi, da bi ves čas ostali pozitivno naravnani, saj to ni le nerealno, ampak celo nezaželeno - včasih je namreč v redu biti negativen, ko vam stvari gredo narobe. Še pomembnejši od pozitivne ali negativne miselnosti pa je uravnovešen pogled na svet. Dejstvo je, da v življenju obstajajo neizogibni vzponi in padci. Uspešnost življenjske poti se ne meri s seštevanjem življenjskih izkušenj z upanjem, da bodo vzponi prevladali nad padci.

V resnici je najbolj pomembno, kako krmarimo med vzponi in padci in kako uravnovešeni, osredotočeni in nevtralni smo, ko naletimo na življenjske preizkušnje. Seveda se je, ko nam vse gre kot po maslu, lahko počutiti odlično in se neskončno veseliti, a včasih lahko uspeh prav zaradi tega postane nevaren. Lahko nas zapelje v lažno prepričanje, da bomo kar naprej zmagovali in da se naše veselje nikoli ne bo razblinilo. Ljudje, ki razmišljajo kratkoročno, pogosto verjamejo, da nikoli več ne bodo izgubili.

Potem pa - presenečenje! Življenje jim postreže z oviro. Ko se nekaj takega dejansko zgodi, je izkušnja še toliko bolj grozna. Zato je modro vedno ohraniti uravnovešen in nevtralen način razmišljanja o dogodkih, ki nas spremljajo skozi življenje. Ko nam gre odlično, si je treba vzeti trenutek in si povedati: "Lepo, da se trenutno vse dogaja v skladu z mojimi željami, a prav tako se moram pripraviti na ovire, ki mi bodo v prihodnosti prišle na pot."

Seveda je dobro, da do življenja gojimo pozitivna pričakovanja, še boljše pa je, da s pomočjo miselnosti "pričakovanja ovir" negujemo svojo potrpežljivost in da ohranjamo dolgoročen način razmišljanja. Trudimo se obrzdati čustva, ki tako v slabih kot v dobrih časih hitro podivjajo. Lahko bi rekli, da pri tem gre za stoični način razmišljanja - ohranjanje trezne glave v časih evforije se bo še kako obrestovalo. Za vzor so nam lahko številni vrhunski športniki - nekateri res znajo ohraniti svoj mir, ko njihova ekipa zmaguje ali izgublja. To pomeni, da so čustveno zreli. No, poznamo pa tudi take, ki poraza ne prenesejo najbolje ...

Ne dovolite, da zmaga ali poraz vpliva na vašo motivacijo ali zanos. Vedno vas bo čakalo delo, zato se ne "obešajte" na eno samo izkušnjo ali dogodek iz vašega življenja. Prizadevanje je pomembnejše od vsake zmage ali poraza. Če ste bolj osredotočeni na proces, boste sčasoma dosegli tudi rezultat. se bo rezultat prej ali slej pokazal.

Dejstvo je, da lahko imamo nezdravo povezavo z eno zmago in z enim porazom. To lahko ponazorimo z naslednjo primerjavo: ko režiser posname odličen film ali glasbena skupina objavi hit, je napaka, če svoja prihodnja prizadevanja primerjajo s tem enkratnim uspehom. To ubija rast, inovacije in izboljšave. Za številne uspešne ljudi lahko en velik uspeh postane tudi njihov največji padec, če se tega uspeha na vso moč oklepajo in ga skušajo še enkrat oživiti. Kaj se jim je zgodilo? Preprosto je: pozabili so, da je treba iti naprej.

V družbi, obsedeni s pozitivnim razmišljanjem, je treba dvigniti pogled in pokukati čez planke. O tem je govoril tudi Osho - njegove misli lahko preberete v članku Mojster zena pojasnjuje, zakaj je "razmišljaj pozitivno" pravzaprav obupno slab nasvet.

Povzeto po theemotionmachine.com

Priporočamo