Mandala - govorica svetlobe, s katero boste odkrili, kdo v resnici ste

4. 10. 2015
Deli
Mandala - govorica svetlobe, s katero boste odkrili, kdo v resnici ste (foto: Lojze Kalinšek, Igor Pustovrh, Irena Gayatri Horvat)
Lojze Kalinšek, Igor Pustovrh, Irena Gayatri Horvat

Ali obstaja simbol, ki označuje vse v tem vesolju? Simbol, ki lahko predstavlja vsako religijo, vsako osebo, vsako bitje? Obstaja, in njegovo ime je mandala. Razkošen prikaz kroga, ki se razprostira okoli središča, je le površen opis, ki se skriva za besedo mandala. Zakaj ta simbol navdušuje ljudi in kakšne moči ima, smo izvedli, ko smo si ogledali mandale in jih začeli tudi barvati.

Beseda mandala v sanskrtu označuje sveti krog in se povezuje s pojmi, kot so molitev, meditacija, zdravljenje ...

Verjetno ste vsaj enkrat srečali razkošni prikaz kroga, organiziranega okoli središča, v katerem so liki, simboli, figure ali znaki razporejeni simetrično ali komplementarno. Če niste, je dovolj, da si predstavljate simbol jin-jang ali sliko, ki jo vidite v kalejdoskopu, ker je prvi preprosta in drugi kompleks­nejša oblika mandale.

Človekovo središče

Mandala pušča sledi povsod v naravi; cvetje, školjke, morska zvezda, snežinke, planeti, prerez plodov sadja in drevesa so najočitnejši primeri mandale. Vsak najmanjši delec snovi ima svoje središče in mandala označuje vesolje, od neskon­čno majhnega do neskončno velikega, od atoma do galaksije.

Tudi človek je mandala, rodi se iz mandale in prvič vidi svet skozi mandalo. Jajčna celica ima obliko mandale, tako kot maternica, v kateri se razvija plod. Ko se rodimo, spoznavamo svet, opazujoč ga skozi oči, še en primer mandale, tako kot so to prsi, iz katerih sesamo mleko. Celo telo je mandala. Le poglejte Da Vincijeva vitruvijskega človeka.

V Indiji, Nepalu in Tibetu ima mandala obreden, meditativen namen. V knjigi Mandala – Mavrične steze Vande Omejc in Gabrijele Železnik lahko beremo: “Budisti radi rečejo: Glej vsa bitja kot Bude, poslušaj vse glasove kot mantre, spoznaj vso resničnost kot mandalo.”

A mandala ne pripada le Vzhodu ali Zahodu, temveč vsakem času in vsem tradicijam; mandale v obliki rozete, labirintskega vrta ali grba so osnova številnih kultur in religij. Gotske rozete v starih cerkvah so še posebno navdušujoče, ker so v njih luč, barve in oblika edinstveno povezane in usklajene.

Skladnost in uravnovešena oblika, moč, ki se prebija iz središča mandale, navdušuje vsakega opazovalca in ga spodbuja, naj poišče lastno središče.

“Mandala je že od nekdaj služila kot osnovni simbol pri osredotočanju, meditaciji, osebnostno zrelostnem procesu, zaščiti in zdravljenju. Načini meditacijskega poglabljanja v mandale so raznovrstni, kot so tudi različne religije, kulture, filozofski in umetnostni konteksti,” pravita avtorici mandal in knjig o njih Vanda Omejc in Gabrijela Železnik, in dodajata: “Primer ustvarjene mandale oz. kroga je tudi zbor vaških starešin, zbranih okoli lipe ali ognja,” učiteljica risanja mandal Irena Jarc pa nas spomni še na čipko, še eno tradicionalno slovensko mandalo, ki se začne v središču in iz katere zraste čudovita skladna stvaritev.

Mandale lahko rišemo, barvamo, zlagamo. Medtem ko jih opazujete, lahko meditirate, še posebno zanimivo, in za naš materialistični svet skorajda nedoumljivo, pa je ustvarjanje mandale iz peska.

Budistični menihi se na takšno mandalo pripravljajo dolgo časa – najprej z meditacijo in vizualizacijo, nato pa porabijo cele dneve in tedne, da s paličicami, tulci in tipali iz zrnc peska natančno zgradijo kompleksno sliko. Kot simbol spremenljivosti življenja pisane peščene mandale nato z zamahom roke pometejo z mize, njen prah pa nato vržejo v potok, reko ali na zemljo. Verjamejo, da pesek, ki se blagoslovi med izdelavo mandale, prinaša veliko dobrega zemlji in rekam, s katerimi pride v stik.

Preberite več na Sensa.si

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord