"Moja punca pohajkuje z moškimi prijatelji!" Porota odgovarja!

"Moja punca pohajkuje z moškimi prijatelji!" Porota odgovarja! (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Jana
12. 9. 2017

Pozdravljeni, sem 45 let star moški in zdaj sem v resnem razmerju z dekletom že malo več kot pol leta. Pišem vam, ker se z mojo drago ne moreva uskladiti glede ene teme – tako imenovani njenih moških prijateljev. Stara je že 36 let, pa namesto da bi se pogovarjala o ustvarjanje družine, iskanju skupnega stanovanja, raje v prostem času pohajkuje naokoli s svojimi moškimi prijatelji. Ona pravi, da je to čisto običajno in da so to prijatelji, s katerimi se druži že vrsto let, jaz pa si ne morem pomagati, da ko govori o njih, postajam vedno bolj zadirčen in ljubosumen. Ne morem deliti z njo tega veselja, kako je bilo super na bazenu z njenim samskim prijateljem, ki ni homoseksualec. Samski moški in ženska po moje ne moreta biti tesna prijatelja. To mi ne gre iz glave. Kaj predlagate?

Tomaž

Razumljiv odziv

Moški in ženska sta lahko zgolj prijatelja, je pa razumljivo, da vas njeno pretirano tesno druženje s samskimi moškimi moti, ker praviloma, ko vstopimo v razmerje, tesna prijateljstva z ljudmi nasprotnega spola zvodenijo. Na eni strani zaradi preusmeritve energije v partnerja, na drugi strani pa zaradi samega spoštovanja do partnerjevih čustev. Na vas je, da ji predstavite, kaj in zakaj vas njeno početje moti. Moški smo teritorialna bitja, kar je naše, ne želimo deliti. Povejte ji, da sicer spoštujete njena prijateljstva, vseeno pa pričakujete, da spoštuje vaše želje in pričakovanja. Naj ne dela tistega, česar ne želi, da bi počeli vi. Če tega ne želi storiti, potem njej ta odnos žal ni tako nujen, da bi zanj sprejemala kompromise. To pa verjetno veste, kaj pomeni.

Tim, 38 let

Odkrit pogovor!

Prijateljstvo med predstavnikom nasprotnega spola je mogoče, saj gre za druženje, za deljenje skupnih interesov ... Čisto mogoče je, da vaše dekle čuti, da se je vajina zveza 'po pol leta' znašla v krizi ali pa morda delita premalo skupnih interesov. In bolj boste zadirčni in ljubosumni, slabše bo. Sicer pa je jasna in odkrita komunikacija ključna za dober partnerski odnos. Ugotovili ste, kaj vas moti in kaj bi želeli spremeniti. Zdaj se morata le še odkrito pogovoriti in potem prevzeti posledice, četudi morda to pomeni razhod ...

Manca, 39 let

Prestar si ...

Bom kar direktno povedala, ženske pri 36 letih ne moreš kaj dosti spremeniti. Če je bila doslej bolj ali manj samska, ima svoje navade, potrebe in želje, potem bo tako kot doslej živela tudi naprej. Kaj več od odkritega pogovora ti ne morem svetovati. Direktno jo vprašaj, kakšne namene ima s teboj, in če se ti bo zdelo, da se v njih ne najdeš, potem je bolje zvezo prekiniti. Prestar si, da bi leta in leta trpel v neki zvezi, ki nima prihodnosti. Sama je očitno dovolj odkrita in ne skriva, kako živi, tako da bodi odkrit tudi sam in ji povej, kaj te teži. Kar pa se tiče prijateljstva med moškim in žensko, je mogoče. Sama imam kar nekaj moških prijateljev, ki niso geji in s katerimi se imam odlično pa nikoli ni prišlo do kakšnih neprijetnih situacij.

Sandra, 32 let

Ne sodite 'na pamet'!

Prijatelji so bili v njenem življenju že leta prej, preden je spoznala vas. Torej je precej verjetno, da bi do romantičnih zapletov med njimi že prišlo, če bi jih hoteli. Prijateljstvo z moškim, ki ni kandidat za partnersko zvezo, je lahko blagodejno, saj je bolj enostavno in lahkotno kot prijateljstvo z žensko. Poleg tega ženska z moškimi prijatelji po navadi bolje razume tudi svojega partnerja. Sicer pa se prepričajte na lastne oči – pojdite zraven in jih spoznajte. Zadirčnost ni recept za uspeh.

Maja, 40 let

'Ne norite'

Vas motijo samo njeni moški prijatelji ali še kaj drugega? Z ljubosumjem boste morali opraviti sami – ja, vem, čeprav vas ima vaša izbranka rada, vas tile moški prijatelji spravljajo ob pamet. Spustite iz sebe pritisk, lažje bo, če ne boste tako 'noreli'. Sčasoma boste videli, kako se bodo stvari med vama razpletle – če si tudi ona želi tako trdne zveze kot vi. Lahko pa za začetek povabite na kavo kakšno svojo prijateljico, pa da vidite, kako normalno bo to njej.

Marjan, 64 let