Mojca Mavec (kolumna) o letu hrošča

Mojca Mavec (kolumna) o letu hrošča (foto: Stefan Lupin) Stefan Lupin
Vir: Lady
4. 1. 2018

Štirje slovenski raziskovalci so pred kratkim dobili mednarodno nagrado za odkritje nove vrste podzemeljskega hrošča, poroča MMC RTV Slovenija. Hroščem, predvsem jamskim, se slovenski raziskovalci že od nekdaj radi posvečajo.

Prav v Postojnski jami so našli prvo tovrstno bitje, drobnovratnika, in ga podrobno opisali. Hrošči so sploh najštevilnejši živalski red. Trenutno je opisanih skoraj 360 tisoč vrst, kar je približno polovica vseh znanih vrst žuželk in četrtina vseh opisanih živali.

Hrošček Hadesia zetae, ki živi v črnogorskem kraškem podzemlju in je poimenovan po srednjeveškem kraljestvu, še ni večja senzacija, je pa lepo priznanje za slovensko znanost. Sploh se zdi primerno, da bi kar celo leto 2017 razglasili za leto hrošča. Ob vseh dogodkih, ki so nam letos polnili ušesa, bi bilo precej lažje, če bi bili hrošči. Ničesar ne bi videli in slišali. Nobenega vpitja in protestov, le tu pa tam kaka človeška ribica, ki bi opominjala, da so tam zgoraj nad varno plastjo apnenca še neka druga bitja s podobnim odtenkom kože. Nobenega orkana, vetroloma in poplav, nič od terorizma, pa kakšen Kim Džong Um! Svet bi se vrtel daleč stran od našega napihnjenega, hroščkastega zadka.

Medtem ko so bila leta, ko se je zdelo, da se nič konkretnega ne dogaja, se v zadnjem času zdi vsega preveč. Od izstopanja Velike Britanije iz Unije do katalonskega referenduma. In Despacito na vsakem koraku. Trumpovi tviti in škandali Harveyja Weinsteina, ki kapljajo dan za dnem, teden za tednom kot voda na stalagmit. Počasna jamska evolucija.

Kraški hrošči so evolucijsko sicer zelo zanimivi, saj v podzemlju živijo že milijone let in so se v tem času povsem prilagodili na večno temo. Vrsta, ki so jo odkrili slovenski znanstveniki, je sploh posebna, ker se hrani z drobnimi delci organske snovi, ki jih voda nosi v jamo. Mar ni to dovolj tudi za sodobno človeško dieto, ki jo predpisujejo ženske revije?

S hroščem Hadesia zetae me zato povezujejo intenzivni občutki. Globoko na varnem v svoji jami. Ostane edinole upanje, da se nenadoma spet ne pojavi kak slovenski znanstvenik in me opiše kot silno nenavadno, redko vrsto, za katero so mislili, da je že zdavnaj izumrla. Srečno leto hrošča!