Mojca Mavec o posledicah izgube telefona

13. 4. 2017 | Vir: Lady
Deli
Mojca Mavec o posledicah izgube telefona (foto: Stefan Lupin)
Stefan Lupin

Ta teden sem izgubila mobilni telefon. Ali bolje: izgubila sem svoj fotoaparat, bančno kartico, televizor, kinodvorano in center za rezervacijo letalskih vozovnic. Kdo bi si mislil, da bo enkrat tisti nenavaden aparat, ki je pri nas doma vedno nepremično stal na mizici na hodniku in po katerem so prihajali znani glasovi sorodnikov, kdo bi si mislil, da bo enkrat tisti telefon iz mojega otroštva postal mobilnik. Še več. Moji možgani, moj super spomin.

Mobilni telefon je najprej spremenil naš način komuniciranja. Odslej si dosegljiv vedno in povsod. In tudi če si v banki v vrsti, se oglasiš in rečeš: "Oprosti, te pokličem kasneje!" Nepredstavljivo, da bi kaj takega rekla v telefon iz mojega otroštva. Da se oglasiš samo zato, da poveš, da ne moreš govoriti.

Danes so se mobilni telefoni že lotili našega življenja. Način, kako gledamo filme ali kako se fotografiramo. Živimo dogodke, ki so zanimivi za Facebook. In vadimo izraze, ki so lepši na selfiju. Odkar je telefon postal pameten, je spremenil tudi našo pamet in razmišljanje. V bistvu sploh več ne razmišljamo. Zakaj pa bi. Saj je vse shranjeno v spominu aparata.

Bolj je mobilnik prisoten v našem življenju, bolj se zdi, da izginjamo iz njega. Vse manj je ljudi, ki bi bili zares z mano, ko z njimi sedim na kavi. Vedno so še z nekom na telefonu. Ali med kratkimi sporočili in elektronsko pošto. In tudi, če uspeva izmenjati kako misel, ni več treba poslušati. Itak mu lahko pozneje vse napišeš na whatsapp in prebereš odgovor takrat, ko se ti zdi.

A kaj bo potem z našimi možgani, v katerih smo svojčas hranili spomine in znanje? Kaj bo z vsemi malimi sivimi celicami? Jih lahko oddamo za drobiž in v njih Furs nalaga vse naše dohodke? In Sova svoje skrivne arhive? Novi možganski clouding.

Jasno je samo, da male sive celice, ki ne delajo, hitro pridejo iz forme. Kot mišice, ki jih nihče ne krepi. Morda sploh ne bi bilo slabo, da bi se končno nekdo spomnil in odprl fitnes, kjer bi se potili ob najbolj enostavnih vajah za možgane. Potem bi se zagotovo tudi lažje spomnila, kje za vraga sem izgubila svoj mobilni telefon.

Mojca Mavec, televizijska voditeljica in popotnica