Mojca Mavec (S prstom po zemljevidu): Trump vs Clinton - govorica telesa!

Mojca Mavec (S prstom po zemljevidu): Trump vs Clinton - govorica telesa! (foto: profimedia) profimedia
Vir: Lady
8. 10. 2016

Dobro uro sta se na prvem soočenju pred očmi svetovne javnosti prerekala Trump in Hillary. Kaj točno sta povedala, ni povsem jasno. Prvi je krilil z rokami, druga je bila silno resna z občasnimi prisiljenimi nasmeški, da je ne bi spet kdo obsojal, da je preresna in preveč profesionalna.

Politične debate so mi bile od nekdaj všeč, sploh ko izklopiš zvok na televizijskem sprejemniku. Govorica telesa tudi pri politikih pove več kot besede. Morda je pri Clintonovi in Trumpu to bilo še bolj očitno kot pri legendarnem dvoboju Kennedy – Nixon. Kajti roko na srce – dobro uro poslušati Trumpa je skoraj nemogoče. A brez besed in v nepremičnem kadru ob svoji protikandidatki deluje kot Chaplinov Veliki diktator. Neprestano stiska mandibulo in ponavlja kretnje z roko, iz katerih ste zdaj tako radi norčujejo tudi priznani ameriški tv-voditelji v svojih šovih.

V ponedeljek zvečer je bil svet ponovno trumpiziran. Clintonova je po drugi strani delovala mirno. Ko je njen sogovornik s prstom kazal nanjo, je zmrznila na mestu in čakala, da nevarnost mine. Na vprašanja je odgovarjala na dolgo in široko (kot pridna učenka, ki razlaga snov, napiflano na pamet), medtem ko jo je Trump prekinjal z dvignjenim kazalcem. V politično tako razburljivem letu v ZDA se je zdelo prvo neposredno soočenje kandidatov za predsedniško mesto skoraj dolgočasno. Vsaj v televizijskem smislu. Oba tekmeca smo neprestano gledali v izrezu do prsnega koša, vsakega na svoji polovici ekrana. Nobenih širših pogledov, le redkokdaj kak kader s strani. Kar je zagotovo bilo v prid Clintonovi, ki na podobnih nastopih velikokrat deluje nesproščeno. A gre za prvo žensko, ki je prišla tako daleč v ameriški predsedniški tekmi. In ki se je tudi sicer morala boriti proti večjim, vplivnejšim, močnejšim in v hlačah. (Si je tudi zato tokrat nadela hlačni kostim?) Mlajšim ženskam v ZDA še danes ni všeč. Nič kaj jih ne gane dejstvo, da bo Amerika morda dobila prvo predsednico, saj so prepričane, da bo takih v njihovem življenju vedno več.

Clintonova se zdi preresna, prekonservativna, predaleč stran od realnega sveta. (In sploh, bi vi odpustili možu, ki je imel afero s praktikantko?) Trump temu rad reče, da nima stamine (to je edini del, ko sem povišala jakost zvoka, predvsem zaradi tviterašev, ki so s sočnimi komentarji zasuli splet). Če kdo po Trumpu nima stamine, je to očitno enako, kot da je ženskega spola. In tu bi lahko tudi sami dvignili kazalec. V ponedeljkovi debati je ženska bila edina, ki je imela vsaj malo dostojanstva in karizme, in človek si jo zlahka predstavlja, kako na podoben način posluša Putinove obljube ali z resnim obrazom nagovarja svoj narod po še enem terorističnem napadu. Clintonova se je prvič zdela velika govorka. Pa čeprav nekateri nismo slišali, kaj je govorila.

Mojca Mavec, televizijska voditeljica in popotnica

Priporočamo