Mojca Mavec: "Septembra je hitro vse po starem"

Vir: Lady
13. 9. 2017

Septembra je spet vse po starem. Nazaj v šolo, nazaj v službo, nazaj v vsakdan, za katerega se je še pred nekaj tedni zdelo, da tokrat res ne bo prišel. Pa je. S podobnimi težavami in ljudmi, ki so bili okoli tebe pred dopustom.

Za take primere je dobro imeti nekaj fotografij, začimbe in spominke, ki te popeljejo nazaj v brezbrižne poletne dni. Za take primere je teta Pina.

V resnici ni zares moja teta. V resnici ni v sorodu z večino ljudi, ki pridejo na obisk. A prav stara teta Pina poskrbi, da je Istra še lepša, ko na domačiji sediš v kuhinji in poskušaš njene dobrote. Istra tete Pine je tista manj poznana, kontinentalna, stran od obale in prepolnih plaž. Tu zgoraj nikoli ni bilo zares meje, ljudje so preprosto Istrani, na križišču več jezikov in kultur.

Stara Pinina kužina je zatočišče za vsakega, ki potrebuje toplo besedo ali krožnik tople mineštre. V tem ni velike razlike. Besede in stavki te včasih nahranijo bolj kot pašta in fižol.

Spodaj ob morju so vedno imeli sveže ribe in meso, tu zgoraj med kamenjem pa so hvaležni za vsako bilko, ki zraste. Skromen, a sočen pomodoro pa bledeš, kamper in šparoge. Kužina tete Pina te prizemlji vsaj tako kot življenje samo.

Koliko časa vendar porabimo med letom, da najdemo prave rešitve, prave načrte, prave ljudi. In koliko šele za ustrezno hrano, danes obvezno s čim manj sladkorja, ogljikovih hidratov in kalorij. In seveda brez glutena. Že sama pri sebi vidim, kako hitro sem septembra spet žrtev tega in onega. Kaj je dobro zame in kaj ne. Teta Pina ima za to v življenju le nekaj receptov, začinjenih z malo soli in žličko oljčnega olja. In najpomembnejšo sestavino, ljubeznijo. V vsem, kar postavi na mizo, sta ljubezen in moč. Koliko truda je potrebnega, da na skromni istrski zemlji sploh kaj zraste. Če bi ljudje spet sami pridelovali svojo hrano, bi jo veliko bolj cenili. In se manj ukvarjali s tem, kaj je res zdravo in kaj ne. Tako teta Pina.

Septembra je hitro vse po starem. Spet je treba nazaj v vsakdan. A misel na Istro tete Pine mi daje moč. Vsaj tako trdno kot kamen, iz katerega je njena kužina. 

Priporočamo