Mojca Mavec v kolumni o - dieti!

7. 4. 2017 | Vir: Lady
Deli
Mojca Mavec v kolumni o - dieti! (foto: Stefan Lupin)
Stefan Lupin

Že na naslovnici se smejijo obetavne napovedi: nova dieta za vsakogar. Shujšajte za devet kilogramov v 14 dneh! Če imate stresno službo ali ste že v pokoju, če greste skozi težko obdobje v življenju, radi kuhate ali ne, nove pomladne diete so primerne za vse. Tako prijazne so od nekdaj vse ženske revije in nam stojijo ob strani, ko se po koncu zime spet začne obdobje stradanja in izgubljanja kilogramov.

Pri tem vedno občudujem želodec, kako dobro prenaša vse naše muhe v življenju. Vse neumnosti, s katerim ga včasih polnimo. Ali prikrajšamo. Žal s srcem ni tako. In še manj z našimi možgani.

Če bi možgani tako uspešno zavračali škodljive stvari kot naš želodec, potem bi zagotovo bili pametnejši. Če želodcu kaj ni všeč, nam to takoj da vedeti. Korenč­kova solata zgolj s kapljico limone? Smuti s špinačo trikrat na dan, si znorela? Želodec protestira, še preden vse skupaj sploh pride do njega.

Po drugi strani možgani sprejemajo vso intelektualno hrano, s katero jih zalagamo vsak dan, ne da bi se enkrat samkrat oglasili. Vsi ti nepotrebni hidrati in odvečne kalorije. Preprosto nimajo samoobrambnega mehanizma, ki bi jih ščitil pred slabimi novicami, pokvarjeno politiko, nagnito podobo sveta.

Če bi bila to hrana, ki jo predpisujejo pomladne diete, bi jo želodec v trenutku izbljuval. Možgani ne. Do določene mere sprejemajo vse in pri tem nas niti malo ne zaboli glava.

Naš želodec bi lahko bil dober primer za vse v življenju. Jesti malo, okusno, zdravo, tako kot nam predpisujejo diete v revijah. Da skrbno izbrana hrana ne bi bila samo modna muha, temveč način življenja za vse dele telesa.

Kako dobro bi vendarle zvenela napoved že na naslovnici naslednje številke vaše najljubše revije za ženske: nova možganska dieta za vsakogar! Za začetek: manj slabih novic, več smeha in izključen računalnik na pisalni mizi.

Mojca Mavec, televizijska voditeljica in popotnica

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan