Mojster zena pojasnjuje, zakaj je "razmišljaj pozitivno" pravzaprav obupno slab nasvet

3. 1. 2021
Deli
Mojster zena pojasnjuje, zakaj je "razmišljaj pozitivno" pravzaprav obupno slab nasvet (foto: Sensa.si)
Sensa.si

Ste že kdaj od koga slišali besede "razmišljaj pozitivno, pa bodo tvoje težave izginile"? Ali pa, da moramo za dosego življenjskih ciljev le-te vizualizirati in biti pozitivno usmerjeni? Gre za filozofijo, ki je priljubljena že desetletja.

K popularizaciji pa so zelo pripomogle knjige za samopomoč. Vprašajmo se: Nam take besede pomagajo, da živimo bolj polno življenje? Pravzaprav ne. Po mnenju duhovnega učitelja Osha bi lahko šlo za eno najbolj "nakladaških filozofij", kar jih obstaja.

Zakaj vam "pozitivno mišljenje" ne bo pomagalo

Ko so ga vprašali, kaj si misli o gibanju za pozitivno razmišljanje, je Osho izrazil prepričanje, da naredi več slabega kot dobrega. Zakaj? Ker to pomeni, da zanikamo realno stanje in smo neodkriti do sebe.

"Filozofija pozitivnega mišljenja pomeni, da smo neiskreni in neodkriti. Pomeni, da vidimo neko stvar, a hkrati zanikamo, da jo vidimo. Pomeni, da zavajamo sami sebe in druge. Pozitivno mišljenje je ena najbolj nakladaških filozofij, ki jih je Amerika prispevala človeštvu - samo to in nič drugega. Avtorji knjig, ki promovirajo to filozofijo so glave Američanov napolnili z absurdnimi idejami o pozitivni filozofiji."

Knjiga Dalea Carnegia, Kako si pridobiš prijatelje je bila ena največjih prodajnih uspešnic. Carnegie je začel s šolo pozitivnega mišljenja, skozi svoja dela dopoveduje ljudem, naj ne gledajo v temnejšo plat. Pri tem pa se postavlja vprašanje: bo temna plat izginila, če ne bomo gledali vanjo in jo ignorirali? Osho pravi, da tako vlečemo sami sebe, saj realnosti ne moremo spremeniti. "Tema bo še vedno tukaj. Ne morete se prepričati, da je 24 ur na dan svetlo." Dodal je še:"Negativna plat je prav tako del življenja, kot je pozitivna. Druga drugo spravljata v ravnovesje."

Ob tem je omenil ravno tako priljubljeno uspešnico Z idejo do bogastva, ki jo je napisal Napoleon Hill. "Spomnim se ga kot reveža. To je dovolj dober razlog, da zavržem njegovo filozofijo. Obogatel je s prodajo knjige." Ne pa z močjo pozitivnega mišljenja. Naivneži po celem svetu so kupovali knjigo. Obogatel je zaradi svojega truda - ko je knjiga izšla, je obiskoval knjigarne in osebno prepričeval ljudi, naj jo kupijo. V zvezi s tem je razkril zanimivo anekdoto.

"Henry Ford se je pripeljal z najnovejšim modelom svojega avta. Vstopil je v knjigarno, da bi kupil kakšen roman za branje v prostem času. Napoleon Hill ni hotel zamuditi priložnosti. Pristopil je, v rokah je držal svojo knjigo. Rekel mu je: Izšla je super knjiga, všeč vam bo. To ni navadna knjiga, gre za metodo doseganja uspeha. Henry ga je pogledal in vprašal: Ste jo napisali vi? Hill je ponosno rekel: Ja, jaz sem avtor. Pa še kako je lahko ponosen - ta knjiga je prava umetnina. Narediti umetnino iz neumnosti pa je pravo mojstrstvo. Henry Ford, ki se knjige ni niti dotaknil, je Hilla vprašal: Ste prišli z avtom ali avtobusom? Hilll je odgovoril: Z avtobusom. Ford mu je rekel: Poglejte ven. To je moj avto, jaz pa sem Henry Ford. Ljudi vlečete za nos. Nimate svojega avta, a napisali ste knjigo z naslovom Z idejo do bogastva. Jaz sem prišel do bogastva brez ideje, zato je ne bom bral. Vi razmišljajte in obogatite - ko bo prišlo do tega, se oglasite pri meni. To bo pravi dokaz. Knjiga ni dokaz."

Hill nikoli ni zbral poguma, da bi se srečal s Fordom, tudi takrat ne, ko si je finančno opomogel. A v primerjavi s Fordom je bil revež, ki mu je bilo namenjeno ostati revež. Fordova logika je zelo jasna. "Ne. Ne verjamem v nobeno filozofijo pozitivnega mišljenja," je še dodal Osho.

Polresnice so nevarna reč

Osho pravi, da ko sebe silimo k nenehnemu pozitivnemu razmišljanju, zanikamo realnost v naših življenjih, kar pa se nam sčasoma maščuje. "Sprašujete me, če sem proti pozitivni filozofiji. Sem, a hkrati sem tudi proti negativni filozofiji. Moram nasprotovati obema, saj obe izpostavljata samo polovico dejstev in obe ignorirata drugo polovico dejstev," je dejal Osho,

ženska

Polresnica je veliko nevarnejša kot cela laž, saj boste celo laž prej ali slej tudi razkrili. "Polresnica je nevarna zato, ker je morda nikoli ne boste odkrili, verjetno boste verjeli, da je to čista resnica. Težava torej ni cela resnica, težave je polresnica, ki se prezentira za pravo resnico. To pa počnejo ti avtorji," dodaja Osho.

Negativne misli morate izraziti, ne potlačiti

Osho pravi, da je zelo nevarno potlačiti negativna čustva. "Morate razviti zavest, ki ni ne pozitivna in ne negativna. To bo čisto zavedanje, skozi to pa boste živeli najbolj naravno in blagoslovljeno življenje."

Pozitivno razmišljanje je preprosto filozofija hinavščine. Ko vam gre na jok, vas uči, da morate peti. To boste tudi zmogli, če boste poskusili, a potlačene solze bodo prej ali slej bruhnile na plano. "Potlačenje ima svoje omejitve. Pesem, ki ste jo peli, pa je bila povsem nesmiselna - niste jo čutili, saj ni prihajala iz vašega srca," dodaja Osho.

Torej? Ste še vedno prepričani v vsestransko korist pozitivnega razmišljanja?

Povzeto po thepowerofideas.ideapod.com

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel