Monako: Majhna, a razkošna državica

Monako: Majhna, a razkošna državica (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
22. 6. 2017

Monako je žepna državica na Azurni obali, 18 km oddaljena od Nice in 12 km od italijanske meje.

Kneževina je najgosteje naseljena država na svetu in druga najmanjša država na svetu, takoj za Vatikanom. Monako, ki mu že stoletja vlada dinastija Grimaldi, trenutno knez Albert II., velja za metropolo milijonarjev zaradi ugodne davčne politike in izjemne varnosti. V državici, veliki le 1,95 kvadratnega kilometra, se razkošje čuti na vsakem koraku. Kamorkoli se obrnete, vidite velike jahte, pregrešno drage avtomobile, prestižne hotele in igralnice. Monako, ki ima skoraj 38 tisoč prebivalcev, je primeren za vse tiste, ki imajo debelo denarnico in ki se radi potikajo po majhnih in barvitih državah, polnih zanimivih ulic, trgov, parkov, pristanišč in predvsem razkošnih stvari.

Prinčeva palača in vrtovi

V Monaku si zagotovo splača ogledati knežjo palačo, ki so jo v 12. stoletju začeli graditi na mestu, kjer je nekoč stala mogočna utrdba na visokem skalovju, ki se strmo spušča proti morju. V času, ko knežja družina palače ne uporablja, si obiskovalci lahko ogledajo nekatere prostore ter podoživijo zgodovino in tradicijo kneževine. V italijanski galeriji so na ogled čudovite freske, salon pa je opremljen v slogu Ludwiga XIV. V kronskem salonu že od 16. stoletja naprej redno prirejajo zabave in zgodovinske ceremonije. Tik ob palači leži staro mestno jedro, ki je prepleteno z ozkimi uličicami, polnimi prodajaln spominkov in majhnih lokalov. Okolico krasijo številni urejeni vrtovi in parki, kot so vrtovi ­Saint-Martin, japonski in eksotični vrt s subtropskimi rastlinami.

Monako

Oceanografski muzej

Za turistično atrakcijo velja tudi oceanografski muzej, ki ga je leta 1910 ustanovil princ Albert I. in dolga leta vodil Jacques-Yves Cousteau. V njem so razstavljene makete ladij, skeleti morskih živali, orožje in orodje. V akvariju živi več kot štiri tisoč morskih organizmov. Na podvodni izlet se lahko odpravite s katamaranom Acquavision, ki sprejme do 145 potnikov. Iz prostorov, ki ležijo pod vodo, lahko opazujete podvodni svet.

Le pet odstotkov prihodkov od igralništva

Legendarna igralnica, ki jo je leta 1878 zasnoval Charles Garnier, arhitekt operne hiše v Parizu, je veličastna. Vstopnica stane 10 evrov, obiščejo pa jo lahko osebe, starejše od 21 let. Skozi atrij, obložen z marmorjem, prispete do operne sobane, kjer redno prirejajo koncerte, operne in baletne predstave. Naprej vstopite v velik prostor, opremljen s starinskimi igralnimi mizami in odet v temno rdeč žamet. Ob velikem salonu je še nekaj igralnih sob, kamor imajo vstop le najbogatejši.

Pravila oblačenja za turiste

Čeprav je v kneževini veliko razkošnih in pregrešno dragih restavracij, ne boste ostali lačni in žejni. Ob obali so majhni lokali, v katerih si lahko med pohajkovanjem po mestu hitro napolnite baterije. Tam vam poleg pijače ponudijo tudi hitro hrano. Poleg teh v središču Monte Carla najdete restavracijo Café de Paris, v katero na večerjo največkrat zaidejo prav turisti. Številni napisi na ulicah turiste opozarjajo na primerno oblačenje. Po mestu se ne smete sprehajati v kopalkah, moški morajo imeti vedno oblečene majice, ženskam pa priporočajo, da imajo čevlje z visoko peto.

Formula 1 in tenis

V Monaku čez vse leto potekajo različne prireditve. Med najbolj odmevnima sta vsakoletni teniški turnir Masters 1000 – Monte Carlo aprila in dirka formule 1 za veliko nagrado Monaka maja. Pred dirko mrzlično postavljajo tribune s sedeži za gledalce – največjo v pristanišču in še nekaj manjših ob progi. Ker je gneča v času tekmovanj v Monte Carlu nepopisna, nekateri lastniki apartmajev oddajajo tudi svoje balkone, s katerih je odličen pogled nad progo. Ker so dogodki zelo obsežni, prebivalci Monaka potrebujejo pomoč 30.000 ljudi, ki dnevno prihajajo na delo v kneževino iz sosednje Francije.

V Éze ne le po dišave

Eze

Vasico Èze, ki leži med Nico in Monakom, opisujejo kot orlovo gnezdo zaradi njene lege na visoki pečini, 427 metrov nad morjem. Tradicija pravi, da se je nekoč monaška kneževina začela v Èzeju in vzdolž obale Sredozemskega morja potekala do Mentona. Eksotični vrt je znan po zbirki kaktusov in sočnic ter razgledu. V vasici se počutite, kot da bi stopili v srednji vek. Najstarejša stavba je kapela sv. Križa iz leta 1306. Trgovinice, umetniške galerije, hoteli in restavracije privabljajo veliko turistov in mladoporočencev, naselje si je med drugim prislužilo naziv muzejska vas. Èze premore hotel s petimi zvezdicami, posebnost vasice pa so tudi dišave. Parfumerija Fragonard, ki jo zdaj vodita sestri Françoise in Agnès Costa, pravnukinji ustanovitelja podjetja Eugèna Fuchsa, je v njej odprla svojo drugo tovarno in butik.

Festival limon v Mentonu

V neposredni bližini francosko-italijanske meje leži mesto Menton. Pravijo mu francoski biser in se ponaša z naslovom najlepšega mesta na francoski Rivieri. V zimskem času si lasti vzdevek mesto limon. Že v 15. stoletju je bil Menton z okolico velik proizvajalec limon, zdaj je največji v Evropi. Leta 1929 se je lokalnemu hotelirju porodila zamisel, da bi pripravil razstavo cvetja in citrusov. Dogodek je bil tako uspešen, da so naslednje leto priredili poulični sprevod s kočijami, ki so prevažale drevesa limonovcev in pomarančevcev. Pozneje so ga poimenovali praznik limon. Vsako leto privabi več kot 250.000 obiskovalcev, ki si lahko ogledajo ogromne skulpture, narejene iz svežih pomaranč in limon. Več kot 300 delavcev za barvit tematski park – letošnji se je imenoval 20.000 milj pod morjem – porabi 145 ton pomaranč in limon.

Besedilo: Jasna Milinković // Fotografije: Shutterstock