Moški in ženske: Kakšni so slogi vodenja in komu gre boljše?

Moški in ženske: Kakšni so slogi vodenja in komu gre boljše? (foto: profimedia) profimedia
15. 6. 2017

Gre za vprašanje, ki se poraja že dolgo časa, odgovor pa ni tako preprost.

K razmisleku o tej temi nas je vzpodbudila kolumna, ki jo je za revijo Lady napisal Erazem B. Pintar – kakšno je njegovo mnenje, lahko preberete v članku Zakaj sveta ne vodijo ženske?

Marsikdo mu bo morda pritrdil, marsikdo se ne bo strinjal, a to je pravzaprav bistvo kolumen, ki ne odražajo uredniške politike, temveč gre za izražanje osebnih mnenj. Malce smo pobrskali po spletu in našli nekaj zanimivih zapisov – med njimi je tudi članek dr. Ronalda E. Riggia na spletni strani Psychology Today.

domine

Pravi, da so raziskave pokazale, da se ženske, ki so v podjetjih na vodstvenih položajih, vedejo enako kot njihovi moški kolegi oziroma da je slog vodenja zaposlenih zelo podoben. Razlog za to je najverjetneje dejstvo, da vodstvene vloge zahtevajo določeno vrsto vedenja, če oseba hoče napredovati na tak položaj. Poleg tega pa ovire, ki jih ženske morajo premagati na poti do vrha pripomorejo k temu, da se vedejo tako kot njihovi moški kolegi, na katere so naletele med svojim delom. Študije vedenja vodilnih zaposlenih v podjetjih so pokazale, da pravzaprav ni velikih razlik v moškem in ženskem principu vodenja.

Drugačne odgovore pa so dale raziskave, ki so jih opravili med zaposlenimi o moških in ženskih šefih. Opazili so razlike, ki so posledica stereotipov o moških in ženskah: slednje naj bi bile bolj empatične in odzivne kot moški šefi, hkrati pa naj bi bile nagnjene k večjim spremembam razpoloženja. Moške šefe sodelavci dojemajo kot bolj usmerjene k akciji in opravljanju nalog. Treba pa je poudariti, da je ta percepcija vodij zaznamovana s stereotipi in pričakovanju, zapiše Riggio.

Potrebno pa je še izpostaviti raziskave o vodstvenih potencialih in slogu vodenja moških in žensk. S pomočjo teorije o preobrazbenem vodenju kot indikatorju uspešnega vodenja (preobrazbeni vodje so navdihujoči, veljajo za pozitivne vzornike, ljudi spodbujajo h kreativnosti in izkoriščanju priložnosti) so raziskave pokazale, da imajo ženske (kot skupina) več preobrazbenih lastnosti kot moški. Povedano drugače: ženske imajo več vodstvenega potenciala in so kot vodje učinkovitejše od moških.

Kakšen je torej zaključek? Odnos do ženskih voditeljic se počasi spreminja, tako da gre pričakovati, da bo sčasoma več žensk zasedlo vodilne položaje. Hkrati pa tudi moški na vodilnih položajih opažajo, da »stari« načini vodenja v sodobnem svetu niso več tako učinkoviti in da bo v prihodnosti potrebno sprejeti določene spremembe na področju vodenja.

V razmislek!

Morda vas bo zanimalo tudi: