"Mož smrči. Se preselim iz spalnice?" Porota odgovarja!

"Mož smrči. Se preselim iz spalnice?" Porota odgovarja! (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
29. 5. 2017

Sem 51-letnica, ki ima mogoče na prvi pogled mini težavico, ampak pravijo, da je težavica od vsakega posameznika zanj največja, zato se obračam na vas. Moj ljubi mož neznosno smrči – nič novega. Prej me ni motilo, ker sem zaradi zgodnje službe hodila v posteljo mnogo prej kot on, kar je pomenilo, da sem že globoko spala in nisem nič slišala. Zdaj pa imam novo službo in greva v posteljo skupaj oziroma grem v posteljo malce za njim. Ti njegovi zvoki me zelo živcirajo. Mož trmasto noče na pregled. Rada spim z njim, ampak razmišljam, da si bom kupila posteljo v dnevni sobi, ker spim zelo slabo, na ta račun pa je veliko slabe volje med nama. Kaj mi svetujete? Ima kdo od vas podobno izkušnjo?

Mira

Nova postelja?!

Dober dan se začne predhodnim kakovostnim spancem, zato je pomembno, da se dobro naspite, pri čemer morajo biti ustrezni tudi pogoji za spanje. Če se zadeve ne da rešiti s pogovorom, potem vas reši le to, da se preselite v drugo sobo, kjer boste imeli mir in tišino. Poskusite pa morda prepričati moža, da bi preizkusil kakšno zadevo,  ki obstaja na trgu, recimo obliži proti smrčanju ali kaj podobnega. Če tudi to ne želi, potem menim, da je čas za nakup nove postelje.

Andrej, 36 let

Dobra volja ...

Podobne izkušnje nimam, moja žena k sreči ne smrči ...  Če mož noče na pregled, imate vso pravico do tega, da spita ločeno. Od vas nima pravice pričakovati, da boste prenašali njegovo smrčanje, proti kateremu ni sam pripravljen nič storiti, in da boste hkrati dobre volje, pa čeprav ste neprespani. Vljudno mu to ob primerni priložnosti povejte, nato pa je njegova stvar, kaj bo ali (ne bo) ukrenil. V vsakem primeru vam želim miren spanec.

Matevž, 50 let

Niste edini

Smrčanje je lahko zelo neprijetna in zdravju škodljiva zadeva. Obstajajo pari, ki jih je neznosna težava pripeljala do ločitve! Prekinitve kakovostnega spanca se namreč že v kratkem času posledično pokažejo kot slaba volja, oslabljen imunski sistem in tudi hitrejše staranje, na dolgi rok pa lahko pomenijo še kaj drugega ... ne odlašajte z urejanjem svojega mirnega kotička za spanje in bodite hvaležni, da imate prostor za to. Morda si bo tudi mož sčasoma premislil in kaj ukrenil glede smrčanja.

Maja, 40 let

Izselite ga!

Verjamem, da dolgoletno smrčanje lahko privede tudi do ločitve, saj se po navadi tisti, ki ne smrči, zjutraj počuti še bolj utrujeno, kot ko se je zvečer odpravil v posteljo. Če ste do zdaj odlašali, vam predlagam, da se z može resno pogovorita o njegovem smrčanju in predvsem o možnosti, ki jih ima na voljo, da ga bo odpravil. Menda 'čudeže' delata zmanjšanje telesne teže in fizična aktivnost. Če pa volje za spremembo ne bo pokazal, potem pa vam ne preostane drugega, da se začasno preselite v drugo sobo. Ali še boljše: izselite ga iz spalnice, morda bo potem pokazal voljo za spremembe.

Manca, 39 let

Hrkanje me ne moti

Moja žena občasno 'globoko' spi, a me na srečo nič ne moti. Zjutraj me zaskrbljeno vpraša, ali je smrčala, a tudi če malce 'pohrka', brez težav zaspim nazaj. Svojih staršev, ko sem bil mlajši, pa nisem mogel 'poslušati', tako da na vikendu nikoli nisem spal v hiški, ampak vedno na prostem ali v šotoru. Mislim, da hujšega ne bo, tudi če se eden od vaju čez noč odseli v drugo sobo, važno je, da sta zjutraj oba naspana in dobre volje.

Marjan, 64 let