Mravlje v našem domu: Kako jih pregnati?

Mravlje v našem domu: Kako jih pregnati? (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
10. 7. 2019

Mravlje se v našem domu odlično počutijo. V njem najdejo zavetje, toploto in obilo hrane. Nudi jim tudi varnost, saj tu ni naravnih sovražnikov, ki bi jih preganjali. Zaradi naštetega so pogoste obiskovalke v naših stanovanjih in hišah.

Vdori mravelj se navadno začnejo spomladi, ko se zunaj otopli. Tako rekoč čez noč lahko opazimo cele trume lačnih delavk, ki lezejo po stanovanju in vsepovsod stikajo za hrano. Navadno so to črne mravlje, ki jih srečujemo na vrtu ali travniku in gnezdijo v zemlji, ob zidovih, pod kamni, v razpokah hiš ter celo v krošnjah dreves. A vendar si lahko brez težav ustvarijo gnezdo v udobni notranjosti naših domov.

V nasprotju s črnimi mravljami, ki vdirajo v toplem delu leta, so faraonske mravlje vse pogostejša celoletna nadloga, še posebej v stanovanjih v bloku. To so drobne mravljice, jantarjevo rumene barve, ki po navadi lezejo okrog stikal, električnega omrežja, kuhinjskih elementov, armatur, pulta in ploščic. Gnezda si ustvarjajo v notranjih, ogrevanih prostorih, na težko dostopnih mestih. Iz prostora v prostor se selijo po električnih in vodovodnih napeljavah ter zračnikih. V kratkem času se lahko razširijo po vsej zgradbi.

Nezaželene, nadležne in škodljive

Mravlje v našem domu niso zaželene gostje. Poleg tega, da si je silno nadležno deliti dom s tako številčno populacijo žuželk, ki lezejo vsepovsod, kjer se jim zljubi, mravlje onesnažujejo hrano s katero pridejo v stik ter prenašajo povzročitelje bolezni (faraonke). Zato je treba zavreči vsako hrano, ki so jo mravlje onesnažile.

Kako se jih znebiti?

Poiščite in zadelajte mesta, kjer mravlje vstopajo v stanovanje. Navadno so to špranje okrog oken in vrat, reže v tleh, ob ceveh radiatorjev, ploščicah, okrasnih letvicah … Vsa vstopna mesta temeljito zadelajte s silikonom, stenskim kitom ali mavcem, tudi z zunanje strani.

Uporabite sredstva, namenjena zatiranju mravelj v gospodinjstvih. Na voljo so tekočine v pršilkah, pršila v obliki sprejev, posipi ter vabe v plastičnih ohišjih.

S pršilkami, spreji in posipi napršimo mravlje in mesta, kjer lezejo. Napršene površine pustimo delovati nekaj dni. Potem pršenje po navadi ponovimo. Vabe v zelenih pasteh nastavljamo na mesta, kjer se pojavljajo mravlje. Z vabo se bodo hranile in jo odnašale v svoja gnezda.

Pomembno pri izbiri sredstev je, da se odločamo za tista, ki delujejo dolgotrajno oziroma z zamikom. Tako bodo imele delavke dovolj časa, da jih zanesejo v gnezda in z njimi kontaminirajo matico in preostale mravlje. Tako lahko postopoma uničimo celo gnezdo in se znebimo mravelj.

Preprečite dostop do živil. Vsa hrana naj bo shranjena v hladilniku ali v dobro zaprtih posodicah. Ne puščajte v skledicah ležati hrane, ki je domači ljubljenčki niso do konca pojedli.

Vzdržujte čistočo doma. To je najpomembnejši ukrep za zaščito pred mravljami oziroma njihovim ponovnim vdorom. Kuhinjo redno čistite, ne puščajte drobtin ali ostankov hrane na mizi ali pultu, ne kopičite umazane posode v koritu in ne puščajte ležati umazanih krožnikov in skodelic po sobah. Vzdržujte čistočo tal z rednim sesanjem in pomivanjem s krpo, vse polite tekočine pa sproti pobrišite. Pomembni sta tudi ustrezno odlaganje odpadkov in redno odnašajte smeti.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri