Muzej v Parizu vrata odprl nudistom!

Muzej v Parizu vrata odprl nudistom! (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
5. 5. 2018

Muzej sodobne umetnosti v Parizu Palais de Tokyo (Tokijska palača) je danes prvič odprl svoja vrata za nudiste in postal prva galerija v francoski prestolnici, ki je odobrila dostop privržencem naturističnega gibanja. Po poročanju tujih tiskovnih agencij se je prvega brezplačnega vodenja po muzeju udeležilo okoli 160 nagcev.

Vodenje za nudiste so v muzeju pripravili pred običajnim odpiralnim časom muzeja.

Po navedbah nudističnih aktivistov je današnja poteza pariškega muzeja "prelomni dogodek v eni od svetovnih prestolnic kulture".

"Način življenja nudistov je, da so goli. Kultura je del našega življenja in to je posebna priložnost," je dejal Julien Claude-Penegry, ki je pri pariškem združenju naturistov pristojen za komunikacije. Po podatkih tega združenja, ki ima v Parizu 88.000 privržencev, v Franciji nudizem prakticira 2,6 milijona ljudi.

Poteza pariškega muzeja sicer ni prvi tovrsten dogodek v svetu. Leta 2013 je ena od galerij na Dunaju povabila obiskovalce, da si lahko brez oblačil ogledajo razstavo slik golih moških, leta 2015 pa je avstralska narodna galerija nudistom omogočila ogled del ameriškega umetnika Jamesa Turrella, poroča nemški Deutsche Welle.