Na dražbi prodali nekatera osebna pisma Jackie Kennedy

Na dražbi prodali nekatera osebna pisma Jackie Kennedy (foto: Profimedia) Profimedia
30. 3. 2017

Na dražbi v Londonu so prodali osebna pisma bivše prve dame ZDA Jackie Kennedy, ki jih je pisala britanskemu diplomatu in v njih med drugim leta po atentatu na svojega soproga Johna F. Kennedeya zavrnila diplomatovo snubitev. Pisma so bila del večje zbirke diplomatovih dokumentov, ki so jih prodali za 116.000 evrov.

Iz korespondence med bivšo prvo damo in britanskim veleposlanikov v ZDA Davidom Ormsbyjem Gorem v času predsednikovanja Johna F. Kennedyja je razvidno, da je Jackie zavrnila njegovo možitveno ponudbo in v pismih tudi pojasnila svoje razloge. 

"Skupaj toliko veva, imava toliko skupnega in najine so tudi skupne izgube. In čeprav sedaj ni tako, kot bi si želel, upam, da vez ljubezni in bolečine ne bo nikoli prekinjena. V tebi vidim ljubega brata in mentorja in edinega pravega duha, ki ga poznam. In to si bil tudi za Jacka," je ob tem, ko je zavrnila njegovo ponudbo za poroko, zapisala bivša prva dama. Ormsby Gore je Jackie Kennedy leta 1968 predlagal "skrivno poroko", njeno odločno zavrnitev pa je opisal kot "neznosno".

Diplomatova soproga je umrla v prometni nesreči leta 1967 in Jackie Kennedy, ki je svojega soproga, ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja izgubila v atentatu nanj leta 1963, je diplomatu ob izgubi soproge poslala sožalje. "Tvoje zadnje pismo je bil obupan krik samote. Naredila bi vse, da ti odvzamem tovrstne muke," je Jackie pisala britanskemu diplomatu.

Jackie se je po smrti Johna F. Kennedyja odločila za poroko z grškim ladjarskim mogotcem Aristotelom Onassisom in v zadnjem pismu britanskemu diplomatu tudi pojasnila svojo izbiro.

"Skupaj sva si delila toliko življenj in smrti ter upanj in bolečine. To bova delila za vedno in za vedno bova povezana prek tega. Če bom lahko kdaj našla uteho, bo to nekdo, ki ne bo del moje preteklosti in bolečine. Lahko ga najdem sedaj, če nama bo svet dovolil," je še zapisala bivša prva dama.

18 pisem Jakcie Kennedy britanskemu diplomatu je nastalo v času od atentata na predsednika do njene poroke z Onassisom leta 1968. V sredo so jih prodali na dražbi v avkcijski hiši Bonhams. Ormsby Gore je bil britanski veleposlanik med letoma 1961 in 1965, leta 1985 pa je umrl v prometni nesreči.