Na dražbi športnih copat Luke Dončića za projekt Botrstvo 30.000 evrov

Na dražbi športnih copat Luke Dončića za projekt Botrstvo 30.000 evrov (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
29. 9. 2017

Val 202 je na humanitarni dražbi za projekt Botrstvo prodal športne copate košarkarja Luke Dončića za 30.000 evrov. Dražba se je sicer začela pred tednom dni z izklicno ceno 129 evrov, kolikor točk je Dončič dosegel na evropskem košarkarskem prvenstvu. Z zbranimi sredstvi bodo podprli tri nadarjene mlade košarkarje.

Dončić, drugi najmlajši košarkar prvenstva z največ osvojenimi točkami na tekmi vseh časov, izbrani član idealne peterice evropskega košarkarskega prvenstva in najboljši mladi igralec evrolige, je neposredno po spektakularni zmagi košarkarjev na evropskem prvenstvu v Istanbulu projektu Botrstvo v Sloveniji podaril športne copate, s katerimi je odigral vse pomembnejše tekme tega prvenstva, tudi finalno, in s katerimi se je na tem prvenstvu povzpel med največje svetovne košarkarske mlade upe, so navedli organizatorji dražbe.

Končno ceno 30.000 evrov je prispevalo podjetje Bauhaus. Dražitelj Samo je sicer zmagal s ponudbo 27.129 evrov, vendar je zatem, ko je izvedel, da bo denar namenjen trem mladim športnikom, še zvišal, so še navedli organizatorji dražbe.

To je bila šesta večja dražba, ki jo je za pomoč projektu Botrstvo pripravil Val 202. Izkupiček dražb je bil vsakič porabljen za drugačen namen. Ta dražba pa je prvenstveno namenjena košarkarskim športnim talentom.

 

Tokrat je to izjemno nadarjen devetošolec, ki ga trenerji uvrščajo med najperspektivnejše igralce v njegovi starostni skupini, večkrat pa je prav zaradi sposobnosti igral tudi v starejši kategoriji. Na večjem turnirju v tujini so ga spomladi razglasili za najkoristnejšega igralca. "Mamo je izgubil že kot dojenček, pred nekaj meseci pa je nepričakovano izgubil še očeta. Živi s starejšim bratom in babico, zanj skrbi tudi stric, vendar je vse stroške izjemno uspešne športne poti težko kriti," so zapisali na spletni strani Vala 202.

Dražba pa je bila namenjena tudi bratoma, starima 11 in 12 let, za katera je košarkarska žoga od nekdaj njuna edina igrača. Zaradi hudega nasilja sta z mamo pred dvema letoma končala v varni hiši in tudi od tam odhajala na treninge. Zdaj živijo v precej hudi finančni stiski, sta pa med najbolj perspektivnimi igralci košarke v svoji kategoriji. Prav tako igrata že v višji kategoriji, kot je primerna za njuna leta, mama pa jima ne more kupiti niti osnovne opreme.

Glede na višino izkupička dražbe bo denar namenjen tudi drugim mladim športnim talentom, ki živijo v stiski, so napovedali organizatorji.

Pri vseh dražbah velja, da je izkupiček v celoti, brez slehernih odbitkov, namenjen in porabljen za otroke, za katere so se zbirala sredstva. Ni odbitkov za stroške in ne za kakršne koli druge namene.

Doslej so za pomoč več kot 5000 otrokom, vključenim v ta projekt, skupno zbrali že približno 10 milijonov evrov.

Doslej najodmevnejše dražbe so v sklad Botrstva prinesle 17.000 evrov s prodajo dveh lokov dua 2Cellos, zmagovite smuči Petra Prevca so navrgle 45.000 evrov, rumena majica zmagovalca dirke po Franciji Chrisa Frooma 23.500 evrov, dres Chelseaja 15.100 evrov in dres Cristiana Ronalda 9000 evrov, so navedli na spletni strani Vala 202.