Na dražbo čelada Dartha Vaderja in očala Harryja Potterja

Na dražbo čelada Dartha Vaderja in očala Harryja Potterja (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
12. 9. 2019

Avkcijska hiša Profiles in History bo konec meseca na dražbi, ki so jo naslovili Ikone in legende Hollywooda, ponudila čelado Dartha Vaderja, ki je bila uporabljena v enem zgodnejših filmov franšize Vojna zvezd. Na dražbi bodo med drugim ponudili tudi očala Harryja Potterja, kostuma iz filma Titanik ter obleko Dorothy iz filma Čarovnik iz Oza.

darth vaderPo pisanju spletnega portala DW se za čelado nadejajo iztržiti med 250.000 in 450.000 dolarjev, kar pomeni, da bi lahko dosegla enega najvišjih zneskov nasploh za primerek iz franšize Vojna zvezd. V avkcijski hiši navajajo, da je bila čelada z masko uporabljena pri snemanju epizode Imperij vrača udarec. Nosil jo je britanski igralec David Prowse, ki je odigral lik Dartha Vaderja, glas je slednjemu posodil igralec James Earl Jones.

Očala, ki jih je igralec Daniel Radcliffe nosil v prvem filmu iz serije filmov o dečku čarovniku Harry Potter in kamen modrosti iz leta 2001, so ocenjena na okoli 30.000 dolarjev. Na 600.000 dolarjev pa je ocenjeno lunarno vozilo, ki ga je igralec Sean Connery vozil v filmu o Jamesu Bondu z naslovom Operacija vesolje iz leta 1979.

Za črno-belo obleko, ki jo je nosila dvojnica Judy Garland v Čarovniku iz Oza leta 1939, se nadejajo iztržiti med 350.000 in 500.000 dolarjev, na dražbi pa bodo ponudili tudi kostuma iz filma Titanik, ki sta ju nosila Kate Winslet in Leonardo DiCaprio, ter med drugi še predmete iz filmov Osmi potnik, King Kong in Zvezdne steze.

Dražba bo 25. in 26. septembra v Los Angelesu. Skupaj bodo na njej ponudili 1000 predmetov, zanje se nadejajo iztržiti več kot 10 milijonov dolarjev.