Na Dunaju bodo mladičku pande ime izbrali s spletnim glasovanjem

24. 10. 2016

Mladička pande, ki sta se avgusta letos skotila v dunajskem živalskem vrtu Schönbrunn, postajata iz dneva v dan bolj aktivna in dobivata vedno bolj puhasto črno-belo dlako. Ime za samčka bodo s spletnim glasovanjem izbrali ljubitelji pand po celem svetu, ampak šele 100 dni po rojstvu.

Ker je umrljivost pri mladičkih velike pande v prvih treh mesecih po rojstvu zelo visoka, pande po kitajski tradiciji dobijo ime šele 100 dni po rojstvu. V prvih tednih namreč pogine kar 50 odstotkov mladičev, v prvem letu pa 40 odstotkov. Kljub temu so oskrbniki živalskega vrta Schönbrunn zelo optimistični, saj je velja Yang Yang za skrbno in izkušeno mater.

Osebje vrta je ime za samičko že izbralo, o imenu samčka pa z glasovanjem na spletni strani dunajskega živalskega vrta odločajo ljubitelji pand s celega sveta. Od 2.000 prispelih predlogov so oskrbniki izbrali tri imena, med katerimi bodo lahko preko spleta izbirali do 2. novembra. Prvi del imena se vedno glasi "Fu", kar v kitajščini pomeni srečen. Trije predlogi imen so tako Fu Lin (Lin je okrajšava za Quilin, kitajsko pravljično bitje), Fu Ban (srečna polovica) in Fu Xiong (srečni medved).

Dvojčka pande sta se skupaj z materjo že preselila iz prostora za kotenje v drevesno duplino, ki je prav tako skrita pred obiskovalci. Oskrbniki lahko razvoj mladičkov spremljajo le preko kamere, nameščene v deblu.

Dunajskemu živalskemu vrtu je zaenkrat edinemu v Evropi po naravni poti uspelo uspešno pariti velike pande, ki sodijo med ogrožene živalske vrste. Trenutno jih na južnem Kitajskem živi samo še 1.864. V večini živalskih vrtov stavijo na umetno oplojevanje, medtem ko so v živalskem vrtu Schönbrunn po naravni poti že v letih 2007, 2010 in 2013 kot edini v Evropi uspešno vzredili tri mladiče.