Na Dunaju bodo odprli eno najsodobnejših bolnišnic v Evropi

Na Dunaju bodo odprli eno najsodobnejših bolnišnic v Evropi (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
31. 5. 2019

V začetku prihodnjega meseca bo na Dunaju odprla vrata bolnišnica Floridsdorf, ki že velja za eno najsodobnejših bolnišnic v Evropi. Hkrati v eni od dunajskih osnovnih šol poteka pilotski projekt, kjer robot pri pouku nadomešča bolnega učenca.

Bolnišnica, v katero se bo preselilo tudi več manjših bolnišnic, bo polno obratovala od septembra dalje, so sporočili iz predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.

V dunajskem okrožju Floridsdorf na severu avstrijske prestolnice bodo 3. junija na 111.000 kvadratnih metrih površine odprli bolnišnico "Krankenhaus Nord - Floridsdorf", ki združuje inovacije s področja medicine, tehnike in arhitekture. V njej bodo lahko stacionarno oskrbeli 46.000 bolnikov letno, ambulantno pa 250.000 oseb.

V bolnišnici z 2100 zaposlenimi bodo poleg urgence še oddelki za splošno kirurgijo, kardiologijo, pulmologijo, anestezijo in intenzivno medicino, ginekologijo, ortopedijo, psihiatrijo ter otroško in mladostniško psihoterapijo. V 16 operacijskih dvoranah nameravajo vsako leto opraviti 17.000 operativnih posegov.

Pacientom bo v visoko tehnološko opremljeni bolnišnici na voljo 800 postelj. Vsi prostori v bolnišnici bodo imeli naravno svetlobo, stavbo pa bo obkrožal ogromen vrt za sprostitev. Kar dve tretjini celotnega zemljišča bosta namenjeni zelenim površinam.

Vsi procesi v novi dunajski bolnišnici so digitalizirani, od gretja, hlajenja, dvigal, senčenja oken in zalivanja vrta do robotiziranega transportnega sistema v kleti, kjer 40 robotskih vozičkov prevaža perilo, hrano in zdravila.

Laboratorijski vzorci bodo potovali po zračni cevni pošti, kar lahko čas od odvzema vzorca do rezultatov skrajša na le nekaj minut. Vsaka bolniška postelja bo opremljena z vrtljivim ekranom z dostopom do svetovnega spleta, radijem, televizijo in igricami. Inovativno zasnovana je tudi mobilna omarica, v katero bodo pacienti shranili svoje osebne predmete in se bo zaklepala z elektronsko kartico. Ko bodo pacienta premestili v drug oddelek, bo omarica potovala z njim.

Priporočamo